Octavia Ana Blaga, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, s-a calificat în faza finală a competiției internaționale Certamen Ovidianum Sulmonense, obținând punctaj maxim în fața olimpicilor de la cele mai importante școli din țără. Eleva va reprezenta România la Sulmona, orașul în care s-a născut poetul Ovidiu.

Octavia s-a clasat pe primul loc la barajul național care a avut loc la Botoșani, în perioada 2-5 mai. Competiția internațională, ajunsă la a 20-a ediție, va avea loc anul viitor, în luna aprilie, la Sulmona, în Italia. Barajul național a constat în comentarea și traducerea din latină a unui fragment dintr-o poezie din volumul Tristele, scris de Ovidiu în timpul exilului său la Tomis (Constanța). Concursul a durat trei ore, iar comisia de evaluatori a fost formată din profesori universitari.

„A venit la noi la școală în clasa a X-a. A studiat în Belgia și s-a acomodat bine. Până în acest moment este singurul nostru olimpic internațional”, a declarat, pentru Crișana, directoarea Colegiului Național „Mihai Eminescu”, Livia Muntean. Profesoara ei de latină, Corina Iacob, spune că rezultatul a venit în urma unei munci asidue, de 2-3 ani, de traducere din opera lui Ovidiu.

„A obținut 98 de puncte la baraj. Juriul a spus că a fost cea mai frumoasă traducere din Ovidiu pe care au văzut-o. Anul viitor, în aprilie, va pleca în Italia, în locul în care s-a născut Ovidiu”, afirmă Corina Iacob. Octavia Blaga susține că visa să câștige barajul, dar nu își închipuia că este posibil.

„Pasiunea pentru latină am dezvoltat-o studiind la o școală internațională din Belgia, Schola Nova, iar rezultatul de azi cred că se datorează în mare măsură profesorilor acelei școli. Sigur, aș vrea să mulțumesc pentru suport celor câțiva prieteni, familiei și prof. Corina Iacob. Visam la acest rezultat, dar nu pot spune că îmi și închipuiam că ar fi posibil. Îi știam deja de la alte competiții pe mulți dintre concurenți, știam cât de bine sunt pregătiți, așa că șansele pe care mi le dădeam erau destul de mici. Mă bucur pentru rezultat, dar mă îngrijorez totodată, pentru că acesta incumbă și o mare responsabilitate”, afirmă Octavia. La Barajul Certamen Ovidianum Sulmonense au participat 22 de elevi de la cele mai bune școli din țară: Colegiile Naționale „Gheorghe Șincai” și „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, Colegiul Național „Sfântu Sava” București, Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hașdeu” Buzău etc.