Un norișor alb care își schimbă culoarea în funcție de parametrii aerului din încăperea în care se află telefonul atașat, o aplicație care scanează și plătește tot ce cumperi din supermarket și una care ține locul unui funcționar perfect, eficient și rapid sunt doar câteva dintre ideile elevilor premiați miercuri în cadrul Expoziției aplicațiilor Academiei „Descoperă-ți pasiunea în IT”.

Organizat de Asociația „Descoperă-ți pasiunea în IT” evenimentul a fost găzduit de FSEGA și le-a dat șansa celor prezenți să descopere cât de ingenioși, conectați și „open-minded” pot fi liceenii când sunt puși în fața unei provocări. De această dată, a fost vorba de participarea la ediția din acest an a Academiei „Descoperă-ți pasiunea în IT”.

170 de liceeni din județele Cluj, Bihor, Sibiu, Mureș, Brașov și Maramureș au luat parte la programul de mentorat și educație practică cu același nume. Timp de șapte luni, proiectul le-a oferit, prin expunere directă la responsabilități reale și mediu de lucru dintr-o companie, posibilitatea de a se dezvolta în spiritul unor valori precum inovația, antreprenoriatul, munca în echipă, responsabilitatea sau leadershipul. Participanții au avut acces în firmele de IT partenere, unde, grupați în echipe și sub îndrumarea unor developeri cu rol de mentori, au muncit efectiv la realizarea unor produse „cap-coadă”, pornind de la idee și până la prototip, parcurgând toți pașii necesari dezvoltării unui proiect, învățând să gândească „out of the box”.

Aplicațiile vizează domenii diverse cum ar fi medicina, agricultura, turismul, educația sau confortul și siguranța cetățeanului. Cei mai buni dintre elevi au fost recompensați cu premii în valoare totală de 7.500 de euro. Clasamentul final a fost stabilit în funcție de mai multe criterii, precum complexitatea, impactul social sau utilitatea aplicațiilor, dar și de planul de business și munca în echipă.

Primele două premii au fost câștigate de echipe de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, iar premiul III, în valoare de 2.900 lei, a revenit echipei bihorene Bond Coders (Diana Zaha, Vlad Gherghel, Daniel Vlad Sasu, Ioana Baciu, Dragoș Andrei Tomoiagă și Paul Horvath de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea), mentorată la Fortech de Daniel Bran, pentru aplicația Citizen Assistant. Ar putea fi numit Asistentul Cetățeanului, pentru că răspunde la apelurile cetățenilor, având o conversație naturală și relevantă cu utilizatorii. Îi ajută să identifice și să completeze documentele de care au nevoie, în timp record.

Comisia de jurizare a fost formată din reprezentanți din mediul de business, academic și școlar, cu expertiză în inovație și produse software.

Programul „Academia DpIT”, dezvoltat de Asociația „Descoperă-ți Pasiunea în IT”, pornit de la Cluj, oferă liceenilor din județele Cluj, Bihor, Sibiu, Mureș, Brașov și Maramureș posibilitatea interacțunii directe cu responsabilități reale și mediul de muncă dintr-o companie, fiind susținut de peste 30 de parteneri din mediul de business, învățământ și mediul academic.