Concursul județean de eseuri „Stop violenței în școală!” a ajuns la final. Elevii Colegiului Național „Teodor Neș” Salonta au reușit performanța obținerii unor premii de top.

Sub egida Ministerului Educației, a Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul Universității Oradea și în organizarea Colegiului Tehnic „Traian Vuia” din Oradea, profesorii și elevii implicați în Proiectul județean „Pașaport spre succes” au aflat recent rezultatele Concursului județean de eseuri „Stop violenței în școală!”. Colegiul Național din Salonta a reușit performanța obținerii unor premii de top.

Coordonați de profesoara de Limba și literatura română, Roxana Ilieș, doi elevi din clasa a XII-a (profil filologie, intensiv engleză) din cadrul Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta au impresionat comisia de jurizare a Concursului județean de eseuri „Stop violenței în școală!” prin sensibilitatea și franchețea creațiilor literare: elevul Andrei Ovidiu Petrache a obținut „Premiul I”, alături de colegul său Durko Tamas, câștigătorul „Premiului III”.

Eseul premiat cu Locul I și semnat de Andrei Ovidiu Petrache poartă titlul „Bullyingul, lacrima nevăzută din ochii tuturor copiilor”. În concluzia creației sale, Andrei subliniază faptul că „trebuie să înțelegem că acești copii, agresori sau victime ale bullyingului, poartă o suferință provocată de factori externi: agresorii sunt rodul agresiunilor din familie și societate care, la rândul lor, agresează alți copii nevinovați. Aceștia, uneori, din nefericire, se transformă și ei din victime, în agresori. Acesta este paradoxul denumit „bullying”... O realitate crudă, injustă, o spirală toxică, contaminantă și dăunătoare în timp, care poartă amprenta lacrimilor din ochii tuturor copiilor”.

Eseul premiat cu Locul III este semnat de Durko Tamas și se intitulează „Bullyingul în mediul online”. Creația literară evidențiază „vânătorii, vânatul, capcanele, momelile și strategiile otrăvitoare care inundă într-o nebunie permanentă spațiul virtual transformat astăzi într-un teatru de război care consumă bruma de inocență a tinerei generații - un război laș, fără armistițiu, fără sfârșit, fără victorii și fără câștigători... Un tranșeu virtual care colcăie în noroiul lacrimilor cernute de victime naive cu suflete sfâșiate”.

Diplomele cu care au fost premiați elevii Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta la Concursul de eseuri „Stop violenței în școală!”, din cadrul Proiectului județean „Pașaport spre succes”, sunt semnate de către prof. Cristina Avrigeanu – directoarea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor, de conf. univ. dr. Barth Karla - Decanul Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul Universității Oradea, de prof. Diana Popa - inspector de specialitate în cadrul ISJ Bihor, și de către prof. Alina Cotca, directoarea Colegiului Tehnic „Traian Vuia” din Oradea.