Pentru asigurarea forței de muncă necesare atelierelor și prăvăliilor dintr-o urbe ce trăia din comerț și meșteșuguri, în urmă cu 133 de ani, edilii Beiușului au decis înființarea unei școli de meserii.

În anul școlar 1885-1886, își deschide porțile școala de ucenici de la Beiuș, cea care, de-a lungul timpului, a pregătit generații de meseriași, comercianți și specialiști în diverse domenii tehnice. Dezvoltându-se continuu, școala profesională beiușeană asimilează – din anul școlar 1974-1975 – și cursul liceal. Ca o recunoaștere a prestigiului căpătat de-a lungul veacurilor și a importanței în peisajul educațional bihorean, în special și românesc, în general, la 7 august 2006, renumitul așezământ de învățământ primește titulatura de Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”. Desfășurate pe parcursul mai multor zile, în perioada 6-10 Mai, manifestările dedicate aniversării a 133 de ani de existență a Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” au început luni, când, sub denumirea „La catedră, azi stă elevul”, a avut loc un schimb de experiență între elevi și profesori și au continuat marți, prin vizionarea documentarului „Cartea de vizită a școlii mele”. Unul dintre cele mai așteptate evenimente organizate cu prilejul Zilelor Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” a fost Simpozionul Național „Creativitate și inovație în educație”, care a avut loc miercuri. Ajuns la cea de-a unsprezecea ediție, simpozionul s-a adresat atât elevilor, cât și cadrelor didactice și este organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică din cadrul Universității Oradea și Casa Corpului Didactic a Județului Bihor. Printre obiectivele pe care organizatorii Simpozionului Național „Creativitate și inovație în educație” și le-au propus se numără: popularizarea unor exemple de bune practici, valorificarea spiritului creativ al cadrelor didactice, stimularea interesului profesorilor pentru didactica modernă și adaptarea resurselor umane la dinamica pieței muncii. În aceeași zi s-a desfășurat cea de-a treia ediție a schimbul de experiență între elevi intitulat „CTIC – Cultură-Tehnică-Inovație-Creativitate”. Fiind o perioadă aniversară, au fost programate mai multe activități care au vizat familiarizarea elevilor școlii cu trecutul urbei și al instituției de învățământ din care fac parte, printre acestea remarcându-se concursul de istorie locală „Arc peste timp”, cea de-a paisprezecea ediție a întrecerii dedicate elevilor de clasa a IX-a având loc joi, 9 mai, de Ziua Independenței și a Europei.

Zilele Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” s-au încheiat vineri, cu careul aniversar, ocazie cu care Claudia-Florina Cighir, directoarea Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș”, a decernat diplome premianților la concursurile instructiv-educative și la cele ocazionate de împlinirea a 133 de ani de la înființarea școlii.