La Colegiul Tehnic ''Unirea'' Ştei a avut loc, în perioada 21-27 aprilie, a treia reuniune de Proiect Comenius ''Impactul turismului şi a altor activităţi umane asupra mediului'', finanaţat  de Comisia Europeană.

Proiectul, care se derulează între 2012-2014, are ca limbă oficială limba franceză, coordonatoare fiind unitatea de învăţământ spaniolă, I.E.S. Aricel, Albolote Granada. Cei 35 de delegaţi, care au compus cele patru delegaţii, au fost aşteptaţi duminică, 21 aprilie, pe aeroportul din Budapesta, de elevii clasei a X-a A, implicaţi în proiect, alături de conducerea colegiului, prof. ing. Voicu Burta, prof. ec. Ioan Mateiaş, directorul, respectiv directorul adjunct, prof. Rodica Drăgoi, coordonatoarea de proiect de la CT ''Unirea'' Ştei, împreună cu alte cadre didactice, ceea ce s-a întâmplat şi sâmbătă, 27 aprilie, când oaspeţii străini au părăsit România. Primirea oficială a delegaţiilor a fost făcută în sala de festivităţi a Casei de Cultură ''Miron Pompiliu'', în prezenţa ing. Iulian Balaj şi ec. Marius Cioară, primarul, respectiv viceprimarul oraşului. Seara a avut loc o vizită de lucru la Centrul Rezidenţial Pentru Persoane Vârstnice Băiţa, unde au fost primiţi de părintele paroh Nicolae Bura. Marţi au avut loc activităţi în Parcul Naţional Apuseni, unde au fost vizitate Peştera Meziad şi Stejarul secular de la Remetea, care are aproximativ 400 de ani, şi s-a servit un prânz tradiţional la Pensiunea ''Struţul'', administrată de un fost elev al colegiului şteian, Istvan Fila. Momente unice au fost trăite la Peştera Urşilor, unde oaspeţii au fost fascinanţi de frumuseţea subterană a acestei minunate peşteri, după care au gustat tradiţionalele plăcinte cu brânză de pe aceste meleaguri. Miercuri echipele din proiect au efectuat o vizită de lucru în Oradea.

Vizită pe platforma European Food

Joi s-a muncit în laboratorele colegiului, după care a urmat o vizită pe marea platformă European Food, din Ştei, unde delegaţiile străine au putut admira tehnologia în industria alimentară care este la cel mai înalt nivel european. De fapt aici timpul afectat vizitei a fost mult depăşit, deoarece cei implicaţi în proiect au fost deosebit de surprinşi de procesele tehnologice, punând multe întrebări la care personalul, cu o înaltă calificare, a dat multe explicaţii. Oaspeţii străini s-au întreţinut şi cu mulţi elevi de la colegiul şteian, aceştia efectuând orele de practică, din cadrul programei şcolare, pe platforma industrială. Într-o atmosferă de adevărată sărbătoare a fost pregătită cantina şcolii, unde a avut loc un spectacol cu o ţinută aparte, în care elevii colegiului şi-au uimit oaspeţii străini prin reprezentaţia de pe scenă. A urmat o cină oficială, la care au participat, alături de oaspeţii străini, autorităţile locale, precum şi mulţi primari din oraşele şi comunele învecinate. Vinerea a fost alocată finalizării unor activităţi de proiect, la sediul colegiului, iar după amiaza a fost vizitat lacul din apropierea oraşului, urmând o cină tradiţională românească, în care nu au lipsit, micii, sarmalele, slănina, etc. A fost o săptămână plină de evenimente deosebite pentru colegiul şteian, care a dat dovadă încă o dată de un spirit organizatoric deosebit, în care ospitalitatea românească a fost punctată într-un mod aparte. Următoarea reuniune de proiect va avea loc în Polonia, începând cu 30 septembrie 2013.