O echipă de elevi și profesori de la Colegiul Tehnic  „Traian Vuia”, Oradea s-a întors din Cipru, de la prima reuniune din cadrul proiectului Erasmus în care şcoala este implicată.

Reuniunea a fost o activitate transnațională de învățare, predare și formare  din cadrul proiectului Erasmus + KA229  Volunteerism and Active Citizenship: from Individuals to Organizations - Voluntariat și cetățenie activă: de la indivizi la organizații”, desfășurată în Limassol, Cipru (țara coordonatoare a proiectului), în perioada 20-23 ianuarie 2020. Proiectul se derulează în perioada 2019-2021 cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin  programul Erasmus+, programul UE pentru educație, formare, tineret și sport în Europa. Delegația din România a fost formată din trei profesori: director prof. Daniela Vîlceanu, prof. Alina Cotca, prof. Marcela Urs (coordonator proiect) și șase elevi: George Ghenț  (clasa a 9-a E școala profesională), Bonyi Kristofer (clasa a 11-a D școala profesională), Crina Popa (clasa a XI-a C), Cătălina Șandor (clasa a XI-a C),  Ovidiu Buda (clasa a XII-a D) și Laurențiu Darius (clasa a XII-a D). Întâlnirea a reunit reprezentanți din toate țările partenere implicate în proiect:  Italia, Letonia, Bulgaria, Polonia, România și desigur, reprezentanții țării gazdă, Cipru.

Prima activitate transnațională de învățare, predare și formare din cadrul proiectului  a avut o agendă bogată și a cuprins activități diverse care au îmbinat activitățile relevante tematicii proiectului, cu activitățile care să permită cunoașterea din punct de vedere geografic, istoric și cultural a Ciprului.

În acest sens,  programul propus de echipa țării gazdă a inclus activități de voluntariat precum plantarea de arbori în cadrul unui perimetru din incinta unui centru de educație privind mediul înconjurător, Akrotiri Environmental Education Center, ecologizarea unei porțiuni din faleza orașului Limassol și a Parcului Municipal sau vopsirea unor locuri de parcare pentru persoane cu dizabilități. Prima activitate a fost facilitată și îndrumată de organizația 300.000 Trees, iar celelalte activități au fost sprijinite de primăria din Limassol. Au mai fost realizate și vizite de informare și documentare, la centrul Europe Direct Information Centre (EDIC)  unde elevii au primit informații despre cum poți să fii un cetățean european activ și despre diversele programe europene pentru tineret sau la Centrul pentru persoane cu dizabilități mintale Christos Stelios Ioannou Foundation, o generoasă expresie a umanitarismului și solidarității sociale.

Pentru că vizitarea unei țări presupune și cunoașterea acesteia din punct de vedere geografic, istoric și cultural, elevii au vizitat  situl arhelogic de la Kourion, castelul medieval de la Kolossi sau în singura capitală divizată din lume, Nicosia.

Elevii români au locuit în această perioadă la familii gazdă, unde au fost foarte bine primiți și s-au adaptat foarte repede. Cu acest prilej au gustat din stilul de viață cipriot, luând contact cu o parte din obiceiurile și tradițiile lor. Nu în ultimul rând trebuie menționat faptul că au avut șansa de a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare în limba engleză, abilitățile de comunicare și relaționare interpersonală, dar și cele de adaptare la contexte culturale noi.