Consiliul Naţional al Elevilor afirmă, în contextul cazului învăţătoarei care ar fi cerut bani de cadouri, că profesorii şi părinţii care permit astfel de practici încurajează corupţia, organizaţia avertizând că fondurile strânse ilegal în şcoli sunt, conform Codului Penal, foloase necuvenite.

Într-un comunicat de presă de ieri, Consiliul Naţional al Elevilor "atrage atenţia asupra acţiunilor profesorilor şi ale părinţilor de strângere de fonduri în mod ilegal, în vederea achiziţionării unor bunuri pentru angajaţii din învăţământul de stat, deoarece, conform art. 256 din Codul Penal, acestea sunt considerate foloase necuvenite". "De asemenea, conform articolulului 32, aliniatul 4 din Constituția României şi articolului 9, aliniatul 3 din Legea Educaţiei Naţionale, elevii beneficiază de educație gratuită în cadrul unităților de învățământ de stat. Atât timp cât profesorii şi părinţii permit asemenea nereguli, se încurajează corupţia în sistemul de învăţământ, educația elevilor fiind grav afectată", se mai arată în comunicat. Comunicatul vine după ce Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) s-a autosesizat şi face verificări în cazul unei învăţătoare de la Şcoala 10 din Bucureşti care ar fi cerut părinţilor bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai unităţii. Şeful ISMB, Constantin Trăistaru, a declarat că, dacă se dovedeşte că învăţătoarea este vinovată, ea riscă sancţiunea maximă a excluderii din învăţământ. Cercetările în acest caz vor începe efectiv în 6 ianuarie, întrucât personalul din şcoală este până atunci liber, iar angajaţii nu pot fi chemaţi la serviciu din concediu, conform legii. Trăistaru a estimat că cercetările vor dura o săptămână. Părinţii sunt sfătuiţi ca în cazul în care li se cer bani pentru orice fel de protocol să sesizeze inspectoratul şcolar.

Plăţile ascunse şi abandonul

Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, prezentat în 21 mai, suma totală pe care o cheltuie familiile cu şcoala este de 419,37 euro pe an, mai mult decât îşi pot permite familiile cele mai sărace din România. În aceste condiţii, majoritatea lucrurilor necesare elevilor ar fi imposibil de cumpărat dacă nu ar fi gratuite manuale, anumite rechizite şi transportortul. Acestor costuri li se adaugă aşa-numitele "plăţi ascunse" ale sistemului de învăţământ preuniversitar, printre care banii daţi pe culegeri şi caiete speciale, software educaţional, uniformă şi echipamentul pentru sport, fondul şcolii, fondul clasei, contribuţia la paza unităţii de învăţământ, meditaţii, alimentele consumate pe durata programului de şcoală, diverse evenimente şcolare şi alte categorii, costul total mediu anual pe copil fiind estimat la 1.490 lei, adică în jur de 370 de euro. În aceste condiţii, multe familii sărace preferă să-şi ţină copiii acasă sau să-i retragă de la cursuri când nu mai pot suporta costurile, relevă aceeaşi cercetare.