Începutul anului universitar la Oradea este încă în aer. Rectorul Constantin Bungău susține că, dacă lucrurile nu se vor schimba din punct de vedere epidemiologic, cazările în cămine se vor face din 27 septembrie, dar felul în care se vor desfășura cursurile se va stabili pe 21 septembrie.

Incertitudinea care planează la nivelul învățământului preuniversitar este împărtășită și de Universitatea din Oradea. Aici există trei scenarii, în funcție de numărul persoanelor infectate cu Covid-19, scenarii care vor dicta modul în care vor începe cursurile: normal, online, sau jumătate cu prezență fizică la cursuri și jumătate online.

„Pe 27 august vor începe cazările în cămine dar încă nu știm numărul studenților care vor veni. Pe 21 septembrie, într-o ședință de Senat, se va aproba regulamentul, pentru fiecare facultate va fi distribuit un anumit număr de locuri. Facultățile vor prioretiza studenții, vor fi locuri reținute pentru românii de pretutindeni și pentru studenții sportivi care sunt în echipele Universității. Felul în care se vor desfășura cursurile va fi stabilit tot în ședința de pe 21 septembrie, în funcție de trei scenarii. La sub un caz de Covid-19 la mia de locuitori, cursurile se vor desfășura normal, la un număr de cazuri de 1-3 la mie se va merge pe cursuri atât normal cât și on-line iar dacă numărul de cazuri va fi mai mare, se va merge pe cursuri exclusiv onlie. Din două în două săptămâni situația va fi reanalizată. La 3 studenți infectați sau un profesor, cursurile pe acea facultate/specializare vor fi suspendate”, a spus, pentru Crișana, rectorul Constantin Bungău.

Conform structurii anului universitar 2020-2021 cursurile vor începe pe 1 octombrie și vor dura până pe 23 decembrie, când va începe vacanța de Crăciun. Pe 4 ianuarie, studenții se vor întoarce la cursuri. Pe 17 ianuarie se vor încheia iar pe 18 va începe sesiunea de examene. Între 8 și 14 februarie va fi vacanță iar între 15 și 21 februarie se va desfășura sesiunea de restanțe și măriri de note. Semestrul al II-lea va începe pe 22 februarie, urmând ca, din 3 până pe 9 mai, studenții să plece în vacanța de Paști. Aceștia se vor întoarce la cursuri pe 10 mai și vor merge la cursuri până pe 6 iunie. Din 7 până pe 27 iunie (3 săptămâni) va fi sesiunea de examene, urmată, din 28 iunie până în 4 iulie, de sesiunea de restanțe și măriri de note. Din 5 iulie până pe 29 august o parte din studenți vor fi în practică iar alții în vacanța de vară. Vor urma două sesiuni de restanțe și măriri de note, din 30 august până în 5 septembrie și din 6 până pe 12 septembrie. Din 13 până pe 30 septembrie va fi vacanță de vară.

Oficial, conform Codului Muncii, universitarii și studenții vor avea în acest an universitar 10 zile libere, pe lângă cele de vacanță.