Dacă Guvernul elimină gratuitatea din transport - Elevii amenință cu plângeri penale
Elevii amenință cu plângeri penale pe numele premierului Florin Cîțu și ministrului Sorin Cîmpeanu, dacă vor bloca transportul elevilor: „Dacă ministrul educației nu știe să pună în aplicare o lege atât de simplă, înseamnă că problema analfabetismul funcțional e mult mai gravă”.
Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI) și Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) și Asociația Elevilor din Mureș (AEMs) cer Guvernului Cîțu să nu dea o nouă ordonanță de urgență care să blocheze transportul elevilor.
Reprezentanții elevilor anunță că vor acționa în judecată autoritățile și vor depune plângere penală pe numele premierului Florin Cîțu și ministrului Sorin Cîmpeanu, dacă vor emite la ședința de Guvern de joi o ordonanță de urgență care să blocheze încă o dată transportul elevilor.
Elevii acuză că legea este călcată în picioare și că guvernanții nu vor în realitate rezolvarea problemei care persistă deja de ani buni.
„Conform Legii nr.226/2020, elevii beneficiază de gratuitate la toate tipurile de transport, pe tot parcursul anului calendaristic, fapt ce nu se aplică în momentul de față decât pentru transportul local și cel feroviar. Problema semnalată de elevi pune accentul pe transportul județean și pe faptul că în bugetul de stat ar fi trebuit să existe bani destinați transportului elevilor. Mai exact, consiliile județene din țară ar fi trebuit să primească finanțare de la stat, pentru a asigura facilitățile pentru elevi, transportul județean rutier fiind principala modalitate prin care elevii din România fac naveta zilnic, pentru a avea parte de o educație de calitate”, transmit elevii.
Asociațiile de elevi spun că ordonanța ar duce la abandonul a zeci de mii de elevi.
„Elevii aleg să meargă la oraș pentru o educație de calitate, iar statul ar trebui să asigure transportul și să respecte legea, mai ales pentru că nu a fost în stare să ia măsurile necesare pentru ca și în mediul rural să se facă școală pe bune. Foarte puține sunt școlile și liceele din rural care să fie la un nivel cel puțin egal cu cele din urban. Nu vrem să ne confruntăm pentru a doua oară cu OUG 51. Sunt ani, dar ani de zile de când autoritățile locale și centrale s-au jucat cu viitorul a zeci de mii de elevi. Avem un ultim apel la guvernanți: Nu dați nicio ordonanță de urgență care să taie transportul elevilor! Vom acționa fără niciun dubiu în instanță autoritățile pentru nerespectarea Legii 226/2020. Dacă ministrul educației nu știe să pună în aplicare o lege atât de simplă, înseamnă că problema analfabetismul funcțional e mult mai gravă decât rezultă din statistici”, declară Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.