Despre confluența dintre educație și tehnologiile viitorului - Dezbatere on-line
Asociația „Ține de noi”, în colaborare cu Fundația Hanns Seidel - România și în parteneriat cu Revista Știință & Tehnică, Asociația Science & Technology, organizează azi, 5 februarie, o dezbatere online despre reforma sistemului educațional românesc.
Evenimentul are loc online, prin intermediul aplicației Zoom, iar participarea este gratuită. Dezbaterea va avea loc la ora 19.20 și va avea 2 părți, panel și sesiune de întrebări și răspunsuri. Participă Alexandru Mironov - scriitor, Răzvan Bologa, de la Academia de Științe Economice (tbc), Andreea Paul - președinte, Inițiativa INACO și Adrian Bănuță - Revista Știință & Tehnică.
Contextul evenimentului este dat de organizarea acestei dezbateri în deschiderea unei expoziții științifice la Cluj-Napoca, adresată elevilor, cadrelor didactice și părinților din zona pre-universitară.
„România nu va fi ocolită de contextul global de automatizare și de restructurare în jurul tehnologiilor emergente a unor sectoare importante ale societății. Educația va fi transformată din temelii și constatăm creșterea gradului de digitalizare în fiecare zi, context favorizat de problemele conexe legate de Covid-19. Un studiu Mckinsey&Co prevede că o treime din salariații din țările avansate vor fi nevoiți a se reprofila, 65% din locurile de munca vor fi diferite de cele actuale, 10% fiind automatizate complet în următorul deceniu. În plus, se preconizează că 70-85% dintre slujbele din anul 2030 nu au fost încă inventate și vor avea o componentă importantă de tehnologie. România nu va fi ocolită de aceste trend-uri globale. De aceea, conferința își propune să pună în discuție temele emergente la confluența dintre educație și tehnologiile viitorului. Vom vorbi despre impactul noilor tehnologii, despre gradul de pregătire al școlii românești, despre cât de mult se poate adapta școala românească la aceste noi cerințe dictate de imperativul deschiderii către viitor”, se afirmă în comunicatul organizatorilor.
Conferința își propune și un alt obiectiv, mult mai concret și mai ambițios, lansarea discuției naționale despre posibilitatea unui club de științe în fiecare școală din România. Se vor discuta bune practici, posibilități practice de creare a unor cluburi dedicate pentru științe în școlile generale și liceele din România, inițial în niște zone pilot. Concluziile dezbaterii și experiența concretă a consorțiului organizator va fi transmisă către Ministerul Educației.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.