Despre predarea științelor sociale în învățământul superior - Proiectul SocioPlus, la final
Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii din Oradea a organizat ieri conferinţa de final a proiectului SocioPlus şi conferinţa internaţională "Riding the Wave. Social Science Curriculum and Teaching in Higher Education in an Age of Crisis".
Evenimentele se desfăşoară la Hotelul Continental şi Sala PractiPASS a Universităţii din Oradea şi se vor încheia astăzi, la ora 14.00. La festivitatea de deschidere au participat preşedintele Senatului Universităţii din Oradea - Sorin Curilă, decanul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane - Floare Chipea şi sociologul Adrian Hatos.
"Compatibilizarea curriculei cu cele de la nivel naţional şi cu piaţa muncii este un demers foarte bun, apărut într-un moment esenţial al Universităţii din Oradea, când noi ne-am înscris în proiectul de îmbunătăţire calitativă a instituţiei. Anul viitor împlinim 20 de ani şi cred că este momentul să ne centrăm pe calitate, pentru că din punct de vedere cantitativ am ajuns la nivelul la care doream. Apreciez eforturile pentru atingerea obiectivelor în acest proiect", a spus decanul Floare Chipea.
Proiectul SocioPlus a vizat crearea unei legături strânse între aspectele teoretice pe care le învaţă tinerii la cursuri şi cele practice, care se cer pe piaţa muncii. Pentru realizarea acestui lucru s-au făcut cercetări în vederea ajustării programelor de studiu pentru corelarea cu piața muncii, identificarea actorilor de pe piața muncii relevanți, prin desfășurarea unei anchete și a două activități de tip focus, s-a făcut o analiză a inserției pe piața muncii a tinerilor absolvenți, s-a stabilit relația cu standardele ocupaționale relevante pentru programele de studiu selectate şi s-a elaborarat "Ghidul orientativ Sociologie și Asistență Socială pe piața muncii", cu materiile de studii propuse pentru a fi ajustate ca formă, conținut, bibliografie și tehnici de predare. S-a mai creat și dezvoltat rețeaua SocioPlus între actorii relevanți (universități, mediu de afaceri, autorități publice) în domeniul Sociologie și Asistență Socială şi s-a elaborat și furnizat un program de formare pentru personalul din universități și partenerii sociali. Proiectul a avut o valoarea eligibilă totală de peste 1,78 milioane de lei.
Conferinţa internaţională "Riding the Wave. Social Science Curriculum and Teaching in Higher Education in an Age of Crisis" a avut ca temă principală "Predarea științelor sociale în învățământul superior. O perspectivă transfrontalieră" şi a avut invitaţi, alături de cadrele didactice ale Universităţii din Oradea, profesori de la Universitatea din Debrecen, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea Sapientia din Târgu Mureş, Universitatea din Bucureşti, Institutul de Cercetare pentru Calitatea Vieţii din Bucureşti şi Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad.
si, probabil că acest măreț proiect ar fi avut un impact mai izbutit chiar si pt justificarea predării acestor discipline umane la uo, dacă se găsea cumva o legatură cu recentele evenimente din țară, cu manipularea modernă a ... mulțimilor adunate în stradă să schimbe clasa politică actuală. probabil că nu.