Elevi de la „Aurel Lazăr” Oradea - În culisele muzeului „Țării Crișurilor”
Elevii clasei a V-a de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, în frunte cu diriginta Loredana Vereș, au făcut joi, 3 iunie, o vizită inedită în culisele Muzeului „Țării Crișurilor”. Ghid le-a fost muzeograful Sabina Horvath, de la Departamentul Etnografie, un profesionist și un pasionat om al muzeului.
În timpul întâlnirii, copiii au fost surprinși să alfe că un muzeu este mai mult decât exponatele pe care le văd și le admiră în vitrine sau în spațiile special amenajate. Că el este locul în care se gestionează patrimoniul (material și imaterial), se colecționează, se conservă, se cercetează, se restaurează și abia apoi se expun artefactele. Tot acolo elevii au aflat că scopul unui muzeu este acela de cunoaștere, de educare, dar și de recreere. În expoziții se ilustrează mărturiile materiale și spirituale ale existenței și evoluției umane și ale mediului înconjurător.
Și ca o ilustrare concretă a ceea ce se întamplă dincolo de luminile rampei, elevii au putut vedea metamorfozarea unui ștergar din 1830, din zona bihorului: starea lui înainte și după restaurare, punându-se accentul pe munca deosebita a muzeografilor și restauratorilor, acei specialiști ce (re)dau viață obiectelor expuse. Fără ei și munca titanică depusă, muzeul ar fi un simplu depozit de obiecte, fără personalitate și povești.
„Cu siguranță, de aici înainte, vom privi cu alți ochi fiecare exponat dintr-un muzeu, conștienți fiind acum de munca și dăruirea celor care sunt în spatele fiecărei „povești” pe care o putem urmări în vitrinele și sălile special amenajate ale unui muzeu”, au spus, în concluzie, elevii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.