Emoţii pentru elevi, muncă patriotică pentru profesori - Repetiţie pentru examene
Chiar dacă nu se simţea aceeaşi tensiune ca la examenele oficiale, simulările pentru Bacalaureat şi Evaluare Naţională au dat ceva bătăi de cap profesorilor, părinţilor şi elevilor. La "Onisifor Ghibu", un liceu a cărui conducere se laudă cu o promovabilitate de peste 90 la sută la aceste examene, elevii au intrat cu 30 de minute înainte de începerea testelor în clase, au predat genţile şi telefoanele mobile şi au urmărit, vizibil emoţionaţi, explicaţiile tehnice ale supraveghetorilor.
Ieri, de la ora 11.00, în toate şcolile din judeţ, atât elevii din clasa a VIII-a, cât şi cei care sunt în ultimul an de liceu au susţinut simularea examenului la limba şi literatura română. Conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor, pentru simulările celor două examene naţionale au fost înscrişi în Bihor 11.134 de elevi, dintre care 5.643 pentru examenele de Evaluare Naţională şi 5.491 pentru examenele de Bacalaureat. "Prin aceste simulări s-a urmărit obişnuirea elevilor cu condiţiile de examen, stadiul pregătirii elevilor din clasele terminale, iar din punct de vedere tehnic ne interesa foarte mult timpul de transmitere a subiectelor şi modul în care vor reacţiona elevii la prezenţa camerelor de luat vederi", a declarat Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al ISJ Bihor. Directorul Liceului Teoretic "Onisifor Ghibu" a luat din timp toate măsurile necesare, astfel încât, înainte sau după examene, fiecare cadru didactic să ştie exact ce are de făcut. "La noi susţin simulare 232 de elevi, 114 pentru examenul de Bacalaureat şi 118 pentru Evaluare Naţională. I-am rugat pe toţi profesorii să trateze cu seriozitate examenele, să avem o supraveghere strictă şi o corectură pe măsură, pentru a vedea care este adevărata valoare a elevilor. Comisia este formată din cadre didactice din şcoală şi nimeni nu va cunoaşte autorii lucrărilor ce vor corectate. În ceea ce priveşte trecerea notelor în catalog, noi am lăsat la latitudinea profesorilor să decidă acest lucru", a spus, pentru Crişana, directorul şcolii, Mircea Pop. Simularea nu a fost una uşoară, elevii din clasa a XII-a având de analizat, printre altele, un fragment de text din lucrarea "Act veneţian" a lui Camil Petrescu. Li s-a cerut să găsească mai multe antonime, să explice rolul unei anumite virgule din text şi să precizeze un motiv literar şi una din temele prezente în text.
Fără bani!
Cu toate că vorbim despre o simulare, examenul a presupus şi o doză mare de muncă, profesorii fiind nevoiţi să îi supravegheze pe elevi şi să le corecteze acestora lucrările, la două mâini. O muncă asemănătoare cu cea care se face la examenele oficiale. Să nu mai vorbim despre faptul că supraveghetorii nu prea "simulează", ei fiind nevoiţi să stea 2-3 ore în picioare pe parcursul examenelor. Muncă ce nu va fi plătită, deoarece Ministerul Educaţiei consideră că aceştia "îşi fac doar treaba", iar pentru orele pe care nu le vor putea preda, fiind prinşi în aceste simulări, reprezentanţii ISJ Bihor spun că există suplinitori. "Activitatea dascălilor intră în norma de opt ore pe zi. Simulările nu s-au plătit niciodată nici în Bihor, şi nici în alte judeţe. Corectarea se face la două mâini, dar de ea se ocupă unităţile şcolare. Ideea este tocmai aceea ca profesorii care îi pregătesc pe elevi să ştie unde mai au de lucru pentru a-şi adapta predarea în aşa fel încât să aibă rezultate mai bune la examenele oficiale", a explicat Claudiu Damian, cu ale cărui afirmaţii a fost de acord şi Maria Oniţa, directorul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu": "Colegii mei nu au ridicat problema retribuţiei pentru că lucrările vor fi corectate în timpul lor liber, după orele de curs". După ce ieri au susţinut probele la limba şi literatura română, astăzi liceenii de altă naţionalitate vor susţine, de la ora 11.00, examenul la limba maternă. Proba obligatorie a profilului va avea loc pe 27 martie, de la ora 11.00, iar cea la alegere, pe 28 martie, de la aceeaşi oră. Simularea pentru Evaluarea Naţională va avea loc între 25 şi 27 martie, de la ora 11.00. Pe 25 martie, elevii vor susţine examenul la limba şi literatura română, pe 26 martie, examenul la limba şi literatura maternă şi pe 27 martie, la matematică.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.