Cea mai marte parte a absolvenților de clasa a VIII-a au scăpat de Evaluarea Națională. Ieri s-a dat proba la matematică, unde au participat 3.295 candidați. Primele rezultate se vor afișa marți, 29 iunie.

La proba de matematică din cadrul Evaluării Naționale, sesiunea 2021 au fost prezenți în județul Bihor 3.295 candidați, iar 462 nu s-au prezentat la examen, din numărul de 3.757 de candidați înscriși. Nu au existat situații de candidați care să susțină examenul cu subiecte de rezervă, nici situații de candidați eliminați.

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore) calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Au beneficiat de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Ultima probă, cea la Limba și literatura maternă, are loc azi, 25 iunie. Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14.00 (în centrele de examen). Contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16.00 - 19.00) și 30 iunie (în intervalul orar 8.00 - 12.00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Candidații care depun sau transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun sau transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie.

„Absolvenţii învățământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare ori carantină sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu pot finaliza sau participa la probele de examen, pot susține aceste probe în etapa specială, programată în perioada 5 - 12 iulie, precedată de etapa de înscriere (28 iunie - 2 iulie). Dacă aceștia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele desfășurate în perioada 22-25 iunie 2021”, se afirmă într-un comunicat al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.