Cadrele didactice de la Facultatea de Drept a Universității din Oradea, împreună cu studenți de la specializările Drept și Administrație Publică, au desfășurat marți, 5 iunie, workshop-ul profesiilor juridice „Despre profesiile de grefier și executor judecătoresc”.

La eveniment au participat specialiști din țară și din Ungaria: Cornelia Florica Alexa - grefier-șef, Judecătoria Oradea, Cornelia Precup - grefier, Curtea de Apel Oradea, prof. univ. dr. Erika Varadi, de la Facultatea de Drept din cadrul Universității Miskolc, precum și Felix Ardelean, executor judecătoresc la Camera Executorilor Judecătorești Oradea.

Erika Varadi a vorbit despre provocările puse în fața Justiției în era transformărilor digitale și locul grefierului în contextul acestor transformări.

Cornelia Florica Alexa, absolventă a Școlii Naționale de Grefieri (SNG), a prezentat perspectiva ei asupra profesiei, aspecte din activitatea practică de grefier de ședință în procese de Drept Civil, condițiile de admitere la SNG și modul în care se derulează instruirea în cadrul acestei instituții. La rândul ei, Cornelia Precup a vorbit despre provocările unei cariere îndelungate ca grefier de ședințe de „Drept penal”, din perspectiva unei activități de peste 30 de ani în domeniu.

Executorul judecătoresc Felix Ardelean le-a prezentat studenților condițiile de acces în profesie, precum și principalele avantaje și dezavantaje ale profesiei. Studenții au adresat întrebări și au primit răspunsuri din partea invitaților. Evenimentul s-a desfășurat în sala festivă a Facultății de Drept. „Acest gen de activități au ca scop dezvăluirea și descoperirea, împreună cu studenții, a celor mai frumoase și fascinante momente din cadrul profesiilor de grefier și cea de executor judecătoresc”, a precizat conf. univ. dr. Claudia Timofte, responsabilul de comunicare al Facultății de Drept a Universității din Oradea.

„Mulțumim invitaților pentru prezență, iar studenților pentru interesul manifestat. Și prin acest eveniment se reiterează buna colaborare între Facultatea de Drept și instituțiile, respectiv formele de exercitare ale profesiilor juridice din Oradea. Iar, pe plan internațional, bunele relații  dintre Facultatea de Drept a Universității din Oradea și Facultatea de Drept a Universității din Miskolc”, a mai spus Claudia Timofte.

Evenimentul a fost parte a proiectului ROSE, „Sprijin pentru studenți - Prevenirea abandonului la Facultatea de Drept”.