La aniversarea a două decenii și un an de activitate, Comisariatul Județean Bihor al Gărzii de Mediu a găzduit, marți, 12 martie, simpozionul intitulat „Protejarea mediului - prezent și viitor”.

Evenimentul a fost deschis de conf. dr. fiz. Olimpia Smaranda Mintaș. Alături de prodecanul Facultății de Protecția Mediului s-au aflat: Ligia Melinda Oala, director al Cancelariei Prefectului Județului Bihor, Sever Emilian Șerbănescu, comisar șef la Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Bihor, și Marius Orbai, consilier juridic.

Principalul obiectiv al simpozionului a fost de a-i sensibiliza pe studenți, viitorii specialiști de mediu, asupra semnificației Pactului Verde European, un ansamblu de măsuri legislative menite să direcționeze Uniunea Europeană spre o tranziție ecologică.

În cadrul simpozionului s-a discutat și despre Strategia Națională pentru Economia Circulară a României și Planul de Acțiune. Ileana Luminița Bălălău, director în cadrul Guvernului României – Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, și Luminița Roșca, consultant expert Stratos, au făcut o serie de precizări în legătură cu această temă. Discuțiile au atins și subiectul contribuției Gărzii Naționale de Mediu la economia circulară în România, prezentat de Raul Pop, director Programe Ecoteca și co-fondator al Circular Economy Coalition - CERC.

Simpozionul s-a încheiat cu prezentarea Ghidului IMPEL „Making the circular economy work”, prezentare realizată de Mihalea Monica Crișan, comisar la Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Bihor și membru IMPEL. Ghidul oferă autorităților de reglementare orientări pentru a facilita inovațiile în domeniul economiei circulare, cu accent pe reducerea și reciclarea deșeurilor.

Evenimentul a fost organizat de Comisariatul Județean Bihor al Gărzii Naționale de Mediu, în parteneriat cu Universitatea din Oradea - Facultatea de Protecția Mediului.