Elevii Liceului „Don Orione” din Oradea au aflat direct de la polițiști ce înseamnă bullying-ul și cum putem preveni acest fenoment în școli și nu numai.

Una dintre problemele României contemporane este fenomenul de bullying cu care se confruntă mai toată lumea: copii, adolescenți, tineri și adulți, fie că sunt acasă, la grădiniță sau la școală, la serviciu, printre prieteni și pe rețelele de socializare. Zilele trecute, la Liceul „Don Orione” din Oradea, a avut loc prezentarea unui filmuleţ menit să-i înveţe pe elevi să prevină victimizarea prin bullying. Prezentarea a fost făcută de către agent șef adjunct Georgeta Bițiș și agent șef Ovidiu Bițiș, polițiști în cadrul Biroului Poliției de Proximitate. La eveniment au participat aproximativ 80 de elevi din clasele V, VI și VII, urmând ca filmulețul să fie prezentat, săptămâna viitoare, și celorlalte clase din școală. Pe lângă tema de bullying, în cadrul întâlnirii au mai fost prezentate teme pe linia siguranței pe internet, a traficului de persoane, dar și reguli de circulație. Filmulețul prezentat face parte din proiectul „Împreună împotriva bullyingului. Să luăm atitudine!”, iar lansarea filmului a fost organizată la începutul lunii octombrie, la Cinema Palace, de către poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii. Filmările au avut loc la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” Oradea, elevii interpretând mai multe roluri de hărţuitori şi victime ale bullyingului. Totodată, în video mai apar magicienii Eduard şi Bianca şi membri ai echipei de baschet CSM Oradea. Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil, de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Un copil este etichetat, tachinat, batjocorit în cercul său de cunoștințe sau de către colegi care îl strigă într-un anume fel (făcând referire la aspectul fizic sau probleme de ordin medical/ familial). Uneori aceste tachinări se transformă în îmbrânceli sau chiar, în unele cazuri, în atacuri fizice. Cum putem preveni bullyingul? În primul rând, informându-ne despre bullying și reușind să identificăm atunci când se întâmplă. În al doilea rând, să vorbim acasă cu copiii și ceilalți membri ai familiei despre trăirile lor de peste zi. În al treilea rând, să avem prieteni și să îi învățăm pe copii să își facă prieteni.

La nivel european, România se situează pe locul 3 la bullying în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit raportului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).