Aula Facultății de Medicină și Farmacie a Universitrății din Oradea a fost vineri, 29 mai, gazda decernării unui nou titlu de Doctor Honoris Causa. Cel vizat a fost profesorul Georgios Contogeorgis de la Universitatea Panteion din Atena, personalitate importantă a vieţii academice şi politice din Grecia.

 

În prezența unei săli aproape pline, de la prezidiu au luat cuvântul prorectorul Simona Trip, președintele Senatului Universității din Oradea – Sorin Curilă și decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării – Ioan Horga.

„Cred că noi, cei care suntem mai tineri, avem nevoie de astfel de modele, să creștem sub aripa lor”, a spus prorectorul Simona Trip, în cuvântul de salut din partea rectorului Constantin Bungău.

Ioan Horga a prezentat apoi „Laudatio”, punctând faptul că, în calitate de profesor, Georgios Contogeorgis a predat la universităţi de prestigiu din Italia, Germania, Franţa, Spania, Portugalia, Canada, Japonia, a fost rector al Universităţii Panteion din Atena, a coordonat mai multe programe Erasmus, timp de cincisprezece ani a fost expert al Comisiei Europene în probleme ale învaţământului universitar și ministru însărcinat cu comunicarea, purtător de cuvânt al guvernului elen.

„Relațiile cu Universitatea din Oradea datează din 2003 când instituția noastră a fost a doua universitate din Estul Europei care s-a integrat în masterplanul European. În 2012 am tradus în limba română cartea „Democraţia greacă a lui Rigas din Velestino”, o lucrare de referință lansată în mai multe orașe din țară. Am fost apoi parteneri într-un proiect de anvergură. Georgios Contogeorgis are 6 articole în revistele Universității din Oradea, a scris 30 de cărți ca unic autor, 15 ca editor și a publicat peste 300 de articole științifice în reviste importante din mai multe țări” a spus Ioan Horga.

După ce a primit diploma de Doctor Honoris Causa în aplauzele sălii, Georgios Contogeorgis i-a mulțumit decanului Horga pentru sprijin, afirmând că „fără el această colaborare de prestigiu nu ar fi fost posibilă”.

Evenimentul a fost parte a Conferinţei Internaţionale „Imaginea Celuilalt în Dialogul Intercultural European” din cadrul unui Proiect Jean Monnet, coordonat de lectorul universitar doctor Dana Pantea, inclusă în Săptămâna Științifică a Universității din Oradea.      

Vasilică ICHIM