Ieri, 9 septembrie, mai devreme ca în alți ani, ghiozdanul a devenit iar la modă la Ștei, ca și în întreaga țară, clopoțelul sunând pentru cei 1.916 elevi care au luat cu asalt străzile orașului cu o destinație ușor de anticipat.

Cele patru instituții de învățământ din oraș au fost pregătite la patru ace pentru a primi elevii cu porțile deschise, dar aspectul esenţial este că au creat condiții excelente, din toate punctele de vedere, pentru ca activitatea acestora să se desfășoare conform organigramei școlare. La ora 8.00, câte un Te Deum a fost oficiat în bisericile din oraș, astfel fiecare confesiune putând să-și îndeplinească ritualul dorit, după care fiecare elev și-a îndreptat pașii înspre sălile de clasă ale unităților de învățământ pe care le vor frecventa în anul școlar 2019-2020. La toate instituțiile de învățământ au participat ing. Iulian Balaj și ec. Marius Cioară, primarul, respectiv viceprimarul orașului Ștei, câțiva consilieri locali, reprezentanți din partea Poliției orașului Ștei, dar și din partea Comitetului Reprezentativ al Părinților.

„Prichindeii”, din nou cei mai matinali

Porțile Grădiniței cu Program Normal și Prelungit au fost deschise, încă de la ora 8.30, pentru a primi cei 170 de preșcolari, repartizați în opt grupe, de educația lor ocupându-se 14 cadre didactice, șapte nedidactice, și două auxiliare, așa după cum a specificat prof. Lucreția Cearnău, directoarea grădiniței, în cuvântul dedeschidere. Curtea Școlii Gimnaziale „Miron Pompiliu” a fost arhiplină cu ocazia primului clopoțel, unde vor învăța 643 de elevi, repartizați în 27 de clase, de care se vor ocupa 41 de cadre didactice, cinci personal auxiliar, iar opt nedidactic. Conducerea școlii, compusă din prof. Simona Pantea și prof. Liana Moruț, directoare, respectiv directoare adjunctă, iar consilier educativ prof. Adelina Panici Mangra, a apreciat buna colaborare cu autoritățile locale, iar în cuvântul de deschidere, Simona Pantea, a spus, printre altele: „Vă doresc, dragi copii, ca și în acest an școlar, să vă demonstrați măiestria în tot ceea ce faceți, să fiți harnici și implicați în toate activitățile, ca în final să vă bucurați alături de dascăli de roadele muncii voastre”.

Colegiul Național „Avram Iancu”

Pimul sunet al clopoțelului a fost ascultat de nepoții Moțului în curtea școlii împreună cu conducerea colegiului care este compusă din prof. Cristian Andru, director, prof. Emanuel Coroiu, director adjunct, și prof. Mihaela Zaha, consilier educativ, părinți, rude, dar și prieteni. „Colegiul nostru este, an de an, într-o continuă transformare, iar anul acesta nu face excepție, ci, din contră, prin proiectele în derulare, vom reuși să avem o instituție de învățământ și mai modernă. Evident, dumneavoastră, elevii care învățați aici, faceți ca întotdeauna cartea de vizită a colegiului nostru să fie una și mai bogată în realizări, datorită peroformanțelor realizate atât din punct de vedere școlar, cât și extrașcolar”, a menţionat directorul Cristian Andru, în cuvântul de deschidere. Aici vor învăța 530 de elevi, repartizați în 20 de clase, care vor fi pregătiți de 36 de profesori.

Liceul Tehnologic „Unirea”

Ca în fiecare an, terenul de sport a fost gazda deschiderii de an școlar a „Uniriștilor”, unde conducerea este aceeași, fiind compusă din prof. ing. Lucian Cernea și prof. Viorica Mone, director, respectiv director adjunct, prof. ing. Adrian Gruie, consilier educativ. În liceul șteian se vor pregăti și califica în diverse meserii 573 de elevi, în 24 de clase, iar de pregătirea lor se vor ocupa 42 de profesori. „În fiecare an, în septembrie, o nouă filă din marele catalog al vieții de elev sau profesor se deschide, iar noi, fie că suntem profesori, elevi sau părinți, ne îndreptăm pașii cu emoție sau cu nostalgie către școală. Astăzi, școala pornește pe un drum care continuă o tradiție și deschide noi perspective tinerilor pe care îi vom educa. Pe lângă rolul profesorilor, rolul părinților este foarte important, pentru că, alături de școală, familia contribuie la procesul de formare a unor cetățeni pe care viitorul trebuie să se bazeze. Dragi elevi, educația voastră a fost și va fi prioritară, dar educație înseamnă colaborare școală-părinți-comunitate locală, iar în acest sens noi am primit sprijinul necesar pentru a vă oferi o educație la standarde europene datorită implicării deosebite a Primăriei și Consiliului Local Ștei, al Comitetului de Părinți și, nu în ultimul rând, al muncii deosebite a personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic”, a spus, printre altele, în cuvântul de deschidere, prof. ing. Lucian Cernea, directorul LT „Unirea” Ștei. Primarul orașului Ștei, Iulian Balaj, în alocuțiunile din toate unitățile de învățământ a asigurat conducerile școlilor de buna colaborare, în care sprijinul autorităților locale privind actul educațional va fi unul substanțial.