Începând din 14 septembrie, peste 90.000 de elevi bihoreni revin în clase - Şcoală cu măşti în ghiozdan
În judeţul Bihor, anul şcolar va începe în data de 14 septembrie cu elevii în clase. Anunţul a fost făcut ieri de prefectul Dumitru Ţiplea, în cadrul unei conferinţe susţinută alături de şeful ISJ Bihor, Virgil Blage, şefa DSP Bihor, Daniela Rahotă, şi primarul Ilie Bolojan.
„De câteva săptămâni căutăm cele mai bune soluții pentru deschiderea noului an școlar. Avem peste 90.000 de copii care urmează să revină la şcoli. Am căutat variante pe jumătate de clasă, cu clasa întreagă, cât online, cât în clasă şi am ajuns la concluzia că în judeţul Bihor ar trebui să revenim la şcoală în clasă cu toţi copiii, evident cu respectarea tuturor normelor de protecţie sanitară”, a anunţat, ieri, prefectul Dumitru Ţiplea. Tot ieri, prefectul a emis un ordin privind constituirea unei comisii formate din reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, DSP și ISU Crișana, care va verifica toate unităţile de învăţământ de judeţ şi va acorda consultanța pentru implementarea circuitelor și măsurilor sanitare.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Virgil Blage, a menţionat că majoritatea persoanelor implicate vor ca şcoala să înceapă cu participare fizică directă.
„Peste 75% din unităţile de învăţământ sunt pregătite să reia activitatea fizic în şcoli”, a declarat Blage. Tot el a precizat că dacă scoatem Oradea din ecuaţie, în Bihor, peste 82,5% din școli sunt pregătite să reia activitatea în clase. Pe de altă parte, în cazul a 17,5% există opţiunea pentru scenariul galben în care o parte de elevi ar participa la şcoală online. „Opţiunea noastră însă este participarea fizică în sălile de clasă”, a afirmat inspectorul general al ISJ Bihor. În ceea ce priveşte municipiul Oradea, Virgil Blage a menţionat că situaţia este diferită, din cauza numărului mare de elevi.
„Vom găsi scenariile cele mai bune. Ne gândim şi la profesori, astfel încât sănătatea lor să nu fie pusă în pericol”, a afirmat Blage, precizând că, în cazul în care există părinţi care nu vor să-şi ducă copiii la şcoală vor fi asigurate cursuri online pentru aceştia. Părinţii pot opta pentru varianta de studiu în această perioadă, iar decizia finală cu privire la scenariul adoptat în Oradea se va lua după centralizarea solicitărilor.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, a anunţat că numărul clădirilor care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare a scăzut la 34 în acest an. Ca în fiecare an şcolar, chiar dacă nu au autorizaţie de funcţionare, cursurile se vor ţine în aceste clădiri. Daniela Rahotă a mai anunţat că, potrivit unui nou ordin al ministrului Sănătăţii, elevii vor trebui să prezinte dovadă de vaccinare sau revaccinare la începerea anului şcolar.
Pentru municipiul Oradea, primarul Ilie Bolojan a anunţat că prin rectificare de buget, aprobată ieri de Consiliul Local, 330.000 de euro vor fi alocaţi unităţilor de învăţământ, care îi vor folosi pentru achiziţia de măşti, dezinfectanți și alte echipamente necesare deschiderii anului școlar în condiții de siguranță.
„Am decis alocarea a 0,5 milioane lei pentru achiziția de măști. În acest sens, am avut două opțiuni: măști chirurgicale sau măști textile. Având în vedere faptul că măștile chirurgicale au un format standard, care nu ține cont de vârsta copiilor, vom recomanda școlilor achiziția de 5 măști textile, reutilizabile, pentru fiecare copil înscris. De asemenea, avem o rezervă, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean, de 100.000 de măști chirurgicale pentru a acoperit tot necesarul de care va fi nevoie la începutul anului școlar”, a precizat Bolojan, adăugând că şi cadrele didactice vor primi câte cinci măşti textile. Primarul a mai menţionat că un milion de lei este alocat pentru achiziţia de materiale dezinfectante necesare atât pentru dezinfecția mâinilor, cât și a spațiilor din școli. De asemenea, la dispoziţia şcolilor vor fi puse 100 termometre, folosite la triajul elevilor din punct de vedere al temperaturii, însă nu la intrarea în şcoli, ci în sălile de clasă. „La recomandarea DSP, vom achiziţiona cinci nebulizatoare, aparate care ne vor permite să intervenim cu promptitudine dacă vor apărea cazuri de Covid, pentru a putea fi reluată activitatea în sălile de curs cât mai curând”, a mai declarat Bolojan. Pe de altă parte, el a anunţat că în Oradea nu vor fi montate panouri despărţitoare pe băncile elevilor.
„În condiţiile în care stau doi într-o bancă, ar fi fost o măsură ineficientă. Elevii vin împreună şi pleacă împreună, stau în pauze împreună. În plus, ele pot fi un pericol pentru copii dacă nu au o anumită flexibilitate. Ar fi şi o cheltuială inutilă, presupunând găurirea tuturor băncilor”, a afirmat primarul orădean. Totodată, Bolojan a anunţat că dacă achiziţiile de echipamente IT vor putea fi decontate din fonduri europene, municipalitatea orădeană va depune proiecte pentru achiziţia de tablete pentru toţi elevii care vor urma cursurile online.
Prefectul Dumitru Ţiplea a anunţat că modelul din Oradea privind alocarea de bani de la bugetul local pentru achiziţia de echipamente de protecţie şi dezinfectanţi va fi preluat de toate unităţile adminsitrativ-teritoriale din judeţ.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.