După un ping-pong de la o comisie la alta, după ce numele tuturor celor care au avut curajul să reclame ce s-a întâmplat la Colegiul Economic „Partenie Cosma” i-au fost servite în scris directorului Negrean, Inspectoratul Școlar al județului Bihor l-a sancționat cu doar 15% din salariu, pe 6 luni.

Legile sunt făcute de ei ca să-i apere și să-i protejeze pe ei, dar și pe cei pe care-i pun, tot ei, în funcții. Cam asta ar putea fi concluzia telenovelei care s-a întins pe aproape două luni în cazul directorului Colegiului Economic „Partenie Cosma”. Cel despre care, spun mulți dintre colegii săi liberali, ar conduce din umbră învățământul bihorean, s-a ales cu o pedeapsă care-i va da posibilitatea să-și continue serviciul ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

„În ceea privește aspectele de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea apărute în mass media, vă informăm că a fost finalizat raportul constatator al comisiei de cercetare disciplinară constituită la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bihor. Aceasta a constatat «încălcarea parțială prin implicare indirectă în strângerea și/ sau gestionarea fondurilor, a articolului 170, alin. 3 din OME nr. 4183/2022» se afirmă în comunicatul trimis presei de Inspectroratul Școlar Județean Bihor.

Devreme ce Daniel Negrean se aude clar, pe mai multe înregistrări audio, cum le cere bani părinților, ba îi și amenință și îi șantajează voalat ca să strângă bani, cum se poate ca raportul constatator să concluzioneze că este vorba despre o „încălcarea parțială prin implicare indirectă în strângerea și/ sau gestionarea fondurilor”?

 

Colegii din CA, ca colegii...

 

Continuarea comunicatului de la Inspectoratul Școlar este și mai amuzantă.

„În baza acestui raport, Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Bihor a stabilit sancțiunea «diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, cu 15% pe o perioadă de 6 luni», chiar dacă propunerea Consiliului de administrație al Colegiului Economic „Partenie Cosma” Oradea a fost de nesancționare a directorului Negrean”, care s-a abținut, elegant, de la vot. „Sancțiunea stabilită poate fi contestată la Colegiul Central de disciplină al Ministerului Educației sau la Tribunalul Bihor”, se afirmă în comunicat.

Procedura aberantă cerea ca o pronunțare în cazul lui Daniel Negrean să o dea consiliul de administrație din școală. Conform surselor Crișanei, ședința Consiliului de Administrație de la „Partenie Cosma” a fost condusă de... ați ghicit, Daniel Negrean. Care a ajuns la concluzia, șocantă s-ar putea spune, că directorul este... nevinovat. Dar curajoasa și doritoarea de dreptate comisie de la Inspectorat nu a ținut cont de cea de la „Partenie Cosma” și a decis să-i dea o pedeapsă de s-o țină minte: 15% pe 6 luni!

Dincolo de penibilul situației, problema aici este alta. Raportul întocmit de comisia Inspectoratului Școlar Bihor a fost trimis consiliului prezidat de Negrean care a putut să-și noteze în carnețel toți profesorii, părinții și elevii care au declarat altceva decât ar fi vrut el. Prin urmare, în anul școlar viitor ar putea avea o listă cu profesorii din școală care „au mișcat în front” și cărora ar putea să „le mulțumească” în fiecare zi.

În concluzie, despre asta este sistemul de învățământ din România. Despre protocoale făcute anume ca să-i scape pe cei care dețin puterea și să le închidă gura celor care au curajul să se împotrivească.

Directorul Colegiului Economic „Partenie Cosma” a fost anchetat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor pentru că a cerut bani de la elevi pentru a organiza un after-party de 10 mii de euro. Pentru că o parte dintre copii și părinți s-au împotrivit, Negrean a încercat să-i convingă amenințând că nu le va elibera diplomele la timp. Mai mult, într-o înregistrare intrată în posesia ziarul Crișana, Negrean le vorbea urât părinților, jignea elevii și profesorii atât de la Colegiul Economic cât și de la alte două școli din Oradea. Citește aici.