Noul șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor, Virgil Blage, este decis să facă, în această toamnă, curățenie în școli. Directorii vor fi evaluați, și nu doar pe bază de hârtii, iar cei care nu au fost eficienți, vor pleca.

Deși are doar o lună de când este la conducere, șeful IȘJ Bihor este decis să facă o reformă substanțială în sistem. Virgil Blage vrea ca directorii să fie evaluați obiectiv, în funcție de rezultatele obținute la examenele naționale și de calitățile manageriale, și să pună hârtiile „de care se acoperă toți” în plan secund.

„Mă declar nemulțumit și îngrijorat de numărul mare de elevi care s-au pierdut undeva pe parcurs. Este vorba despre 1.171 de elevi care au avut medii la Evaluare între 1 și 4.99, 603 elevi care au absentat, deși s-au înscris la acest examen, și 434 de elevi care nu s-au înscris deloc la Evaluarea națională. Vorbim de 2.208 elevi, adică 38,48% din totalul celor care s-au înscris în clasa a VIII-a la începutul anului. Procentul acesta, unul foarte mare, reflectă calitatea educației în școlile noastre. Dacă mă raportez la aceste cifre, cred că învățământul bihorean nu este decent, ci își dorește să fie decent. Responsabilii de calitatea învățământului sunt Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar și directorii unităților de învățământ. Potrivit legii Educației și a Regulamentului cadru de organizare și funcționare a învățământului preuniversitar, responsabilitatea pentru calitatea actului educațional revine directorilor. Dacă mă uit în spate constat că, cu foarte mici excepții, toți acești directori au avut calificativul foarte bine (FB) anul trecut. Cu un corp de directori atât de bun, nu înțeleg de ce rezultatele sunt atât de slabe. Este adevărat că au și ei scuzele lor, legate de maniera în care se face selecția cadrelor didactice, metodologia de mișcare a personalului didactic, dar nemulțumirile legate de calitatea lor sunt generalizate. Nu vin doar de la noi, prin persoana mea, ci vin și de la reprezentanții administrației publice locale. Recent am avut o discuție cu primarul din Roșia. Acesta spunea că este dezamăgit de rezultatele elevilor. Se face mai multă politică decât școală. Sindicatele doar solicită drepturi și facilități pentru cadre, dar nu sunt preocupate de deprofesionalizare care are loc an de an. Nu diplomele sunt cele care conferă valoare unui cadru didactic, valoarea lor este zero, spunea domnul primar. Ne-am uitat la rezultatele de acolo și din 28 de elevi care au participat la Evaluarea națională, doar 9 au luat note peste 5. Ăsta este un exemplu. Noi vom analiza în perioada în care urmează fiecare unitate de învățământ în parte, fiecare centru, și vom decide, pornind de la fișa de autoevaluare a acestor directori, care va fi calificativul. Țin să asigur pe toată lumea că a venit momentul să ne asumăm, și să își asume și ei, responsabilitatea pentru rezultatele obținute. Va fi un început. Oamenii se vor supăra, o să le treacă, dar eu nu îmi încarc conștiința cu niște calificative care nu au niciun fel de acoperire în rezultatele obținute de elevii noștri”, a spus Virgil Blage, într-o conferință de presă organizată ieri, la sediul Inspectoratului.