Elevii  Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea au organizat, la începutul săptămânii, ca în fiecare an, activități care au vizat Al Doilea Război Mondial și politica antisemită hitleristă căreia i-au căzut victime milioane de oameni.

Activitățile au fost parte integrantă a proiectului „The history of the humanity at the crossroads”, aflat la a 5-a ediție, proiect care a avut anul acesta tema: „Vis de copil”. Proiectul este co-finanțat de TOLI Institute și coordonat de prof. dr. Livia Ghiurcuța și prof. Flavia Iulia Oprean. La această ediție au mai participat ca îndrumători și coordonatori de activități prof. Ioana Claudia Mladin, prof. dr. Cristina Brădău, prof. Zita Bondar și prof. Daciana Loredana Narcisa Zsoldos. Invitații activității din 9 octombrie au fost inspector de istorie, geografie și științe socio-umane, prof. Mihaela-Simona Biriș, Delia Pantea, din partea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, și Diana Iancu, din partea Muzeului „Țării Crișurilor”. Au participat elevi din clasele a VI-a, a VII-a, a VIII-a și a IX-a. Eleva Maya Flutur, din clasa a VII-a, care a obținut locul II la faza națională a concursului „Călător prin istorie” a prezentat materialul „Analiza psihologică a lui Adolf Hitler”, elevele Oana Tomescu, din clasa a VII-a, și Medeea Crăciun, din clasa a VIII-a, s-au oprit asupra drepturilor și libertăților omului printr-o prezentare intulată sugestiv „Avem și noi drepturi”, elevii Maya Susa, Paul Medeșan și Luis Ardeleanu din clasa a XI-a i-au introdus pe participanți în lumea unei prietenii necondiționate din timpul războiului printr-o viziune și reinterpretare originală a coperții cărții „Băiatul cu pijamale în dungi” scrisă de John Boyne. Și tot din clasa a XI-a, dar de la profilul socio-umane, Maria Balaș și Maria Andreea Popa au prezentat lucrarea „Eva Heyman și ghetoul din Oradea”. Activitatea a fost încheiată cu sceneta „Eva Heyman - fetița inimilor noastre”, prezentată de elevele Ștefania Marian și Andreea Ivancsuk, ambele din clasa a VI-a.

Pe 10 octombrie, clasa a VIII-a, sub coordonarea prof. Ioana Claudia Mladin, a susținut activitatea „Prietenia între copii diferiți”, la clasa a VI-a, prof. Zita Bondar a făcut o scurtă incursiune prin cultura muzicală desfășurând activitatea Muzica - terapie pentru suflet, iar profesorii Livia Ghiurcuța, Cristina Brădău, Daciana Loredana Narcisa Zsoldos, Olga-Valentina Trif și Rodica Turcaș au organizat activități tip dezbatere cu elevii claselor de liceu.

Una dintre cele mai emoționante activități a fost cea de la clasa a VIII-a unde elevii și-au pus întrebări despre prietenie.