Liceul „Don Orione” dedică o întreagă săptămână reacțiilor sănătoase, organizând, în perioada 9-13 mai, un set de activități și ateliere de lucru cu scopul de a educa atitudinea adolescenților în situații de criză/stres major.

 „Săptămâna reacțiilor sănătoase” se derulează în cadrul proiectul Erasmus+ „Școala ca motor al schimbării în comunitate”, proiect care se află în al doilea an de activitate. Apariția războiului armat din Ucraina s-a dovedit a avea un impact major asupra copiilor și adolescenților.

„Școala este mediul în care se poate observa stresul psihologic aflat în fiecare casă a elevilor (tatăl meu are 41 de ani, va merge la război – spunea un elev din ciclul primar; mi-e foarte frică de faptul că războiul va cuprinde și România – spunea o adolescentă). Astfel, am creat un sondaj printre elevii claselor 6-12, prin care am încercat să identificăm modul în care războiul din Ucraina îi afectează. Printre aspectele investigate în sondaj, am încercat să identificăm și principala sursă de informare a elevilor pe tema războiului. Am aflat că frica și panica sunt stările emoționale frecvent instalate, dar și faptul că tik tok reprezintă sursa principală prin care tinerii află informații despre război. În acest context, am stabilit că trebuie, fără echivoc, atât să informăm corect, cât și să educăm reacțiile la situațiile de stres major!”, declară Ioana Drugaș, psiholog școlar.

Astfel, s-au pus bazele campaniei de educare a atitudinii în situație de stres major, intitulată „Reacții!”. Timp de cinci zile la rând, elevii și profesorii orionini, dar și studenții de la Departamentul de Psihologie (parteneri în cadrul acestei campanii) vor fi instruiți despre cum să reacționăm sănătos atunci când: primim o veste tragică, se declanșează fenomenul de panică în masă; când suntem atacați pe stradă; când cineva leșină sau are convulsii; când avem o arsură sau fractură; când există riscul de pericol iminent sau când trebuie să oferim primul ajutor.

„Partenerii noștri de formare a acestor deprinderi esențiale de viață sunt specialiști din domeniu, oferind astfel surse de informare pertinente și valide. Dintre parteneri, enumerăm: Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bihor, prof. univ dr. habil Adrian Hatos, clinicieni formați în psiho-oncologie din cadrul Asociației Buni Prieteni (Alina Hoduț și Lorena Țîrtea), profesor de Jiu-Jitsu brazilian - Sebastian Țimbuli, actorul Sebastian Lupu, antreprenor Cristina Duma și dr. Mircea Virgil Sabău”, menționează director, prof. Alexandru Stoica.

Liceul „Don Orione” este o școală-motor ce aduce schimbarea în mijlocul comunității prin identificarea nevoilor acesteia, iar contextul pandemiei și al conflictului armat au impus o mare necesitate în educarea atitudinii în situații de stres major.

Potrivit organizatorilor, „Săptămâna reacțiilor sănătoase” este doar o etapă în campania de educare a atitudinii în situații de stres major. Echipele de elevi și studenți (adevărați agenți ai schimbării) s-au împărțit în trei Departamente (Survival tips, Behavior management and solutions focus, Emotional support), iar sub coordonarea unui grup de profesori de la Liceul „Don Orione” vor realiza, până la sfârșitul lunii mai, un set de peste 15 materiale video, toate cu scopul de a dezvolta reacții sănătoase în situații de stres major.