28 de elevi din clasa a III-a B, Step by Step, de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, au reunit joi, prin armonie și duioșie, două teme: muzica din viața de școlar și muzica din sufletul mamei. Totul în cadrul unui eveniment desfășurat în Aula Magna a Institutului Teologic Greco-Catolic Oradea.

Un școlar în clasa a III-a învață notele muzicale, se familiarizează cu instrumente muzicale, cântă individual și în cor. În sufletul mamei, se scrie în fiecare moment un cântec: atunci când aduce pe lume un copil, atunci când îl crește, îl adoarme, îl ajută la lecții și așa mai departe. Mama are în suflet cântecul vieții. Mama însăși este „un cântec, o floare, dulce alinare”.

„Activitatea „Muzică pentru sufletul mamei” face parte dintr-un șir de activități interactive realizate împreună cu părinții din clasa noastră. Este un prilej prin care școala și familia conlucrează la buna educație a copilului, o ocazie prin care părinții sunt invitați să cunoască cealaltă latură a școlii românești, latura artistică. Școala nu înseamnă numai matematică și limba română, înseamnă și creativitate și expresivitate și exprimare prin artă și cultură. Prin această activitate ne-am dorit să înlocuim o lecție de muzică obișnuită cu un spectacol gândit să împletească partea artistică cu informația și cu practica. Copiii au învățat despre diferite instrumente muzicale (vioară, chitară, flaut, pian), le observă, iar mămicile s-au bucurat de momentele oferite de micii artiști care au cântat la aceste instrumente (invitați speciali). De asemenea, nu au lipsit cântecele dedicate mamei în aceste zile de sărbătoare, precum și poeziile care au făcut referire la instrumentele muzicale amintite și legătura lor cu sufletul mamei. Dedicăm această activitate, ca pe un buchet de flori muzicale,  mamelor, în semn de prețuire pentru frumoasa colaborare școală-familie”, susțin organizatorii.

Copiii au pregătit o expoziție cu tema „Instrumente muzicale” (s-au documentat și au scris despre un instrument, l-au desenat, au amintit nume celebre care au cântat la el). Decorul a fost întregit de instrumentele pe care elevii le-au adus de acasă pentru a fi admirate și pentru a-și demonstra calitățile artistice. La intrare în Aula Magna a Institutului Teologic Greco-Catolic Oradea, fiecare mămică a fost invitată să scrie pe o notă muzicală un gând dedicat propriului copil, iar această notă a fost lipită lângă gândurile exprimate de copil tot pe o notă muzicală, astfel încât, la final, s-a format un portativ uriaș cu gânduri bune.

Prof. Maria BRISC

Prof. Luminiţa ABRUDAN