Lăzăriştii orădeni în vizită în Maramureş - Un tărâm de poveste
41 de elevi de la Liceul Teoretic "Aurel Lazăr", însoţiţi de cinci cadre didactice, au pornit, la sfârşitul săptămânii trecute, într-o călătorie "inițiatică" în Maramureş. Aceştia au vizitat Ocna Șugatag, Muzeul Satului Maramureșean, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Planetariumul şi Muzeul de Mineralogie din Baia Mare.
La inițiativa profesoarelor Olga Drăgan și Violeta Fetea, coordonatoarele excursiei, Laura Lup, Elena Dumitraș și Rodica Berdie, alături de 41 de elevi, au pășit pe 23 octombrie pe un tărâm de poveste - Maramureșul istoric. Primul obiectiv al excursiei a fost staţiunea Ocna Șugatag, situată la 20 de kilometri de Sighetu Marmației. Sâmbătă dimineață, grupul a cunoscut un spațiu cu totul original și din alte vremuri: Muzeul satului maramureșean. Au descoperit gospodării din secolul al XVI-lea, obiecte de uz caznic din secolul al XVII-lea, cruci vesele, asemeni celor din cimitirul vesel de la Săpânța, și, pe vatra satului, o biserică din lemn datând din secolul al XVI-lea. A urmat Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței. Elevii au pătruns într-un spațiu de recluziune, devenit, prin concursul scriitoarei Ana Blandiana și a soțului ei, Romulus Rusan, spațiu de reculegere și de rememorare a vicimelor regimului comunist.
"Oricât ai fi de puternic, oricât ai fi de naiv sau de superficial, nu ai cum să rămâi indiferent la ororile care au avut loc în acest spațiu al morții, al durerii, al umilinței și al uitării de Dumnezeu. Din înregistrările audio pe care muzeul le-a pus la dispoziție, am putut cunoaște mărturii ale supraviețuitorilor. Din miile de fotografii expuse pe pereții celulelor și ai coridoarelor te urmăresc, mustrător, parcă, priviri ale unor oameni, care, odată intrați în închisoarea de la Sighet, au încetat să mai fie oameni - călăii s-au transformat în monștri, iar victimele, în păpuși din cârpe. Fiecare celulă (din cele aliniate de-a lungul a două etaje) găzduiește o colecție cu altă temă. Impresionantă a fost celula poeziei, pe ai cărei pereți se puteau citi poezii scrise de deținuți, semn că, în pofida suferinței fizice, cugetul nu dispare întru totul, suferința poate fi metamorfozată în poezie", a povestit profesoara de limba română Laura Lup.
Urmăriți de imaginea grupului statuar din curtea muzeului - grup ce cuprindea oameni goi, unii decapitați, alții fără mâini, alții cu neputința zugravită pe chip, alții întruchipând umilința, grupul a ieșit pe porțile muzeului - închisoare și a vizitat Planetariumul. Într-o oră, au fost martorii unei spectaculoase nașteri a universului, a așezării stelelor în constelații, a legăturii acestora cu mitologiile străine și cu credințele populare românești. Ultimul obiectiv vizitat a fost Muzeul de mineralogie din Baia Mare, unde elevii şi cadrele didactice au redescoperit că pământul este viu prin formele și culorile diverse pe care minereul, de oricare tip ar fi, le îmbracă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.