Patru premii I, un premiu III şi o menţiune au obţinut elevii de la Liceul de Arte la faza interjudeţeană a Olimpiadei de instrument de la Zalău. Ca performanţă, liceul orădean a fost al doilea din regiune, după cele din Cluj, patru dintre elevi urmând a participa la faza naţională a competiţiei.

Există puţine olimpiade, la nivel naţional, la care partea teoretică să se îmbine cu cea practică, iar emoţiile să joace şi ele un rol covârşitor. Olimpiadele sunt de obicei seci şi verifică nivelul de cunoştinţe teoretice ale elevilor şi doar atât. Cele de instrument însă comportă toate cele trei aspecte, fiecare dintre ele având un rol important în nota finală. Elevul trebuie să aibă o bază solidă de cunoştinţe teoretice, trebuie să şi le pună în practică la cel mai înalt nivel şi trebuie să facă faţă şi emoţiilor, să-şi menţină concentrarea şi atitudinea pe tot parcursul interpretării. Tocmai de aceea, munca profesorilor de la Liceul de Arte este mai importantă, iar premiile obţinute au mai multă greutate.

Chiar dacă instituţia are anual premii la concursuri şi olimpiade, anul acesta a înregistrat o performanţă care nu a mai fost egalată în ultimele două decenii.

„Foarte multă lume nu ştie ce înseamnă să fii elev la un Liceu de Arte, câtă muncă şi sacrificiu implică acest lucru. Competiţiile sunt dure pentru că ne ciocnim des de elevii pregătiţi la Cluj-Napoca, unde este o bază de selecţie mai mare şi un centru cultural puternic. Cu atât mai merituoase sunt însă performanţele noastre şi ele se realizează doar cu implicare şi susţinerea cadrelor noastre didactice", susţine directorul Liceului de Arte, Mihaela Bondor.

Cele patru premii întâi, au fost obţinute de Ioana Gîngă (clasa a IV-a) pregătită la vioară de Sebastian Bratu, Ilisz Dominik Augustin (clasa a V-a) pregătit la pian de Fekete Elisabeta, Borbiro Timea (clasa a VII-a) pregătită la flaut de Georgiana Mircescu, şi Ioan Octavian Alex Toie (clasa a VII-a) pregătit la clarinet de Rodica Petrila. Premiul III la vioară, l-a luat Costin Albert (clasa a IV-a) pregătit de Robert Lukacs, iar Emanuel Abel Catona (clasa a VII-a) a luat menţiune la pian, fiind pregătit de Izabela Peter. Chiar dacă nu au câştigat premii, s-au bucurat de aprecierea juriului şi elevii Gavrucza Nagy Pal (clasa a VII-a), pregătit la pian de Ferencz Mercedes şi Jakabffy Boroka (clasa a VII-a) pregătită la flaut de Ariadna Mircescu.

Câştigătorii celor patru premii I vor avea ocazia să arate întregii ţări cât sunt de bine pregătiţi în luna aprile, la Suceava, unde va avea loc faza naţională a olimpiadei.