Una dintre şcolile model în învăţământul local din Bihor, o unitate care în 2011 avea 150 de elevi, iar astăzi are aproape 700, şi-a deschis duminică porţile. Din respect pentru Congregaţia Don Orione, care stă la baza înfiinţării şcolii, alături de imnul naţional, la festivitatea de deschidere, s-a cântat şi cel al Italiei.

Ca-n fiecare an, la Liceul Don Orione din Oradea deschiderea noului an şcolar a avut loc duminică, curtea instituției de învățământ fiind plină de școlari, părinţi, bunici şi, bineînţeles, de cadrele didactice ale școlii.

Chiar dacă s-au întors la şcoală mai repede cu o zi față de ceilalți copii, elevii de la Don Orione s-au bucurat să-și revadă colegii și să-și întâlnească dascălii.

Primarul Ilie Bolojan, deputatul Florica Cherecheș și inspectorul școlar Raluca Șereș au onorat invitaţia conducerii liceului de a participa la festivitate, fiecare dintre invitați având un mesaj de apreciere pentru activitatea de la Don Orione.

Din prezidiul manifestării au mai făcut parte Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, părintele Florian Gui, călugăr din Congregaţia Don Orione, Martin Peter Miheller, managerul unităţii şcolare, părintele Mihai Fechetă, directorul Centrului Don Orione, și Alexandru Stoica, directorul unităţii şcolare.

Imnul României şi cel al Italiei au fost cântate de eleva Astrid Muthu, după care toți cei prezenți s-au rugat împreună cu episcopul Virgil pentru un an școlar mai bun.

„Avem în mijlocul nostru oameni care s-au implicat și care se implică în viața școlii noastre. Le mulțumim pentru prezență și îi asigurăm de întreaga noastră prețuire”, a spus directorul Alexandru Stoica, în deschiderea festivității. Pornind de la cuvintele lui Dalai Lama („Semeni o faptă, culegi un obicei. Semeni un obicei, culegi un caracter. Semeni un caracter, culegi un destin”) și ale Sfântului Luigi Orione („Semănați iubire pe unde mergeți”), directorul liceului le-a urat tuturor „spor la semănat!”.

Deputatul Florica Cherecheș s-a referit, în cuvântul său, la principiul educațional izvorât din afirmația părintelui spiritual al acestui liceu, Luigi Orione, și anume, „Tinerii de astăzi sunt soarele sau furtuna societății noastre de mâine”. Parlamentarul le-a urat copiilor să fie soare, nu furtună, și să facă tot ce ține de ei pentru a realiza acest obiectiv.

Din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, la festivitate a fost prezentă prof. Raluca Șereș, inspector școlar pentru învățământ particular și alternative educaționale, care a transmis mesajul inspectorului școlar general Alin Novac-Iuhas.

După ce le-a urat bun venit celor prezenți, Peter Miheller, managerul liceului, a subliniat următoarele: „Ca școală, vom urmări în continuare să oferim elevilor o educație solidă, de calitate, pentru ca tinerii să fie capabili să schimbe societatea în bine. Noi ne dăm viața pentru educarea acestor copii, motto-ul nostru fiind bazat pe o îmbunătățire permanentă a activității”.

În continuare, în cuvinte frumoase și pline de înțelepciune, părintele Mihai Fechetă, directorul Centrului Don Orione, le-a vorbit celor prezenți despre importanța tinerei generații pentru viitorul acestei țări. 

„Dacă vrem binele acestor copii, suntem chemați să lucrăm împreună. Numai în acest fel vom reuși să facem lucruri frumoase. Copiii observă când lucrăm în echipă, iar ca să le arătăm cât sunt de importanți pentru noi, trebuie să ne punem în slujirea lor!, a afirmat, printre altele, părintele Fechetă.

În acest an şcolar, Liceul Don Orione și-a început activitatea cu un ciclu complet de elevi, de la grădiniţă la clasa a XII-a.

„Astăzi, a fi elev la Don Orione este o cinste, dar și o responsabilitate: cinstea de a fi printre cei buni, responsabilitatea de a fi la înălțimea exigențelor și de a duce mai departe bunul nume al liceului nostru. Nu mă îndoiesc că toți veți face acest lucru, așa cum au reușit și mulți dintre părinții voștri, foști elevi ai Liceului Don Orione. Ne-am dori să consideraţi Liceul Don Orione drept a doua voastră casă şi, ca urmare, să-i respectaţi pe oamenii ei, fie profesori, fie personal administrativ, s-o îngrijiţi şi s-o remodelaţi, după imaginaţia şi personalitatea voastră”, a mai spus Alexandru Stoica. Directorul liceului s-a adresat celor prezenți arătând că profesorii acestei instituții de învățământ și-ar dori ca, la finalul școlarizării elevilor în această instituție, fiecare dintre tineri să poată pleca înarmat pentru viață cu un bagaj de cunoștințe, cu amintiri frumoase, relații de prietenie pentru o viață, dar și cu repere morale solide.

„Nu uitaţi că educaţia autentică se bazează pe toleranţă, respect, responsabilitate şi bun simţ, ca valori fundamentale. Stimaţi părinţi, vă urez să aveţi parte de sănătate multă, să le fiţi mereu alături copiilor, să vă bucuraţi de ei și de realizările lor şi, să nu uitaţi, că ne vom comporta cu copiii dumneavostră așa cum ne-am dori să se comporte alți profesori cu copiii noștri”, a menționat Alexandru Stoica.

Congregația Don Orione este prezentă în România din anul 1991, când apare la Oradea cu binecuvântarea PS Valeriu Hossu. În 1995, ia naștere Liceul Don Orione din Oradea. În 2009, se deschide grădinița, în 2010, ciclul primar, urmat, în 2011, de ciclul gimnazial. În prezent, în această instituție de învățământ învață aproape 700 de elevi.