Pentru prima dată, săptămâna trecută, în întreaga lume s-a sărbătorit Ziua Internațională a Profesorului de Limbă Franceză.

La Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, în cadrul evenimentului „Maîtres versus Disciples”, profesoarele de limbă franceză au fost lăudate pentru că din mâinilor lor au ieșit generații întregi de tineri iubitori ai limbii și culturii franceze.

Cu acest prilej, la inițiativa profesoarei Floare Gavra, în calitatea de secretar al Asociației Profesorilor Francofoni (ARPF), sucursala Bihor, s-a organizat  joi, 28 noiembrie, la ora 14.00, la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, evenimentul „Maîtres versus Disciples”.

Printre participanți s-a aflat și Jeanne Dumas, lector la Facultatea de Litere de la Universitatea din Oradea. Directoarea Carmen Chira a subliniat importanța studierii limbii franceze, având în vedere că numărul vorbitorilor de limbă franceză pe cele cinci continente este estimat la 300 de milioane, preconizându-se că în 10-20 de ani limba franceză va deveni una dintre primele trei cele mai vorbite limbi în lume, motive plauzibile pentru ca limba franceză să devină o prioritate.

Într-un cadru festiv, actuali și foști profesori de limbă franceză din Oradea  au sărbătorit această zi importantă, evocând amintiri emoționante, parcursul inițiatic al profesorului debutant, provocările competitive în relația implicită dintre Maestru și Discipol.

În acest sens, s-a ținut un Laudatio în onoarea profesoarei Lucia Matiuță, personalitate de excepție, una dintre acele personalităţi care îşi pun amprenta asupra discipolilor, ilustrându-le, expresiv, dragostea pentru limba franceză.

Obiectivele acestei celebrări au evidențiat atât valorizarea personalității profesorului de franceză, cât și motivarea tinerei generații de a studia limba franceză. Diana Costin, Ana Hodorog, Gabriela Miron, foști elevi, actuali profesori de limba franceză, au omagiat atât capacitatea profesională a mentorilor, cât și dimensiunea umană a „maeștrilor”: Lucia Matiuță, Cornelia Dumitru, Nora Griga, Livia Mircea, Floare Gavra.

Tot în același cadru au fost prezentări multimedia cu mărturiile foștilor elevi, actualilor studenți din străinătate cu genericul „#Merci, mon prof de français!”, dedicate profesoarelor Nora Griga și Floare Gavra.

Într-o atmosferă convivială, ARPF, sucursala din Bihor, a felicitat și mulțumit tuturor cadrelor didactice, tuturor directorilor, părinților, acordând diplome de excelență pentru implicarea personală în promovarea și susținerea predării în limba franceză.