Peste 400 elevi au concurat joi, 23 mai, pentru 36 de premii în valoare de peste 15 mii de euro, la „Maratonul pentru Educație Antreprenorială”. Marea finală a competiției a fost câștigată de echipa de elevi a Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea cu proiectul „Stay Fresh”.

În a doua ediție a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, care s-a desfășurat timp de 210 zile, peste 15 mii de elevi din peste 130 de licee, din 40 de localități situate în 20 de județe din țară au participat cu entuziasm la orele de educație antreprenorială din fiecare județ, finalizate cu competiția care a desemnat cele mai bune planuri de afaceri, cu impact și sustenabile. Anul acesta au fost implicați peste 150 de antreprenori și tot atâția dascăli din întreaga țară, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale. Marea finală a competiției naționale a fost câștigată de echipa de elevi a Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea cu proiectul „Stay Fresh”, prezentat în concurs de liderul echipei George Piț și mentorat de echipa Academia de Business și Leadership Open Tribe. Echipa formată din Rusu Rebeca, Daria Fologea, Casian Popa a impresionat membrii juriului cu ideea lor de afacere care presupune producția și vânzarea de sucuri naturale de fructe, fresh-uri și shake-uri proteice.

Pe locul al doilea s-a clasat proiectul „Think Box”, care produc jucării educaționale din materiale reciclabile, care îi învață pe copii despre mecanisme și principii fizice prin metode inovative de învățare (experimente și observații fizice și mecanice), creat de elevii Colegiului Național „Zinca Golescu” din Pitești, prezentat în concurs de liderul echipei, Mateescu Stefan, coordonați de profesorul Anca Bădescu.

Locul al treilea a revenit proiectului „Agrifresco”, care presupune producția și comercializarea de legume în sistem ecologic, destinate consumului în stare crudă, pentru persoane fizice sau jurdice din România/ străinătate, la o calitate ridicată, certificate de organele de drept. Proiectul este realizat de echipa Liceului Tehnologic „Constantin Cantacuzino” din Băicoi, având-o ca lideră de echipă pe Barbieru Alexandra Ștefania și profesor coordonator Carmen Petre.

Maratonul pentru Educație Antreprenorială este parte a programului național omonim dedicat liceenilor, inițiat de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea de Vest din Timișoara, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Națională a Antreprenorilor.