Elevii și profesorii de la Școala Gimnazială nr.1 Balc au ales să marcheze cea mai mare realizare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Mica Unire înfăptuită la 24 ianuarie 1859.

levii claselor VI și a VII-a au prezentat sceneta Moș Ion Roată și Unirea iar mai apoi s-au prins de mână și, împreună, au făcut Hora Română. Elevii s-au transpus în totalitate în piesa prezentată, atât prin vestimentație, cât și prin emoție. Activitatea a fost moderata de eleva Szabo Andrea Bianca, din clasa a VII-a A, iar profesoarele Diana Urziceanu și Claudia Nagy, s-au ocupat de organizarea evenimentului. Din respect pentru greutatea istorică a evenimentului, elevii au realizat planșe, pe care le-am expus în incinta școlii pentru a putea fi admirate

Mica Unire de la 1859 a reprezentat primul pas spre calea înfăptuirii statului național unitar român. În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu să propună, la 24 ianuarie 1859, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate. Domnia lui Cuza, 1859-1866, a fost o perioadă de maximă dezvoltare pentru o Românie modernă. Alexandru Ioan Cuza, domn al Unirii, s-a născut la 20 martie 1820 și se trăgea dintr-o familie veche de moldoveni din părțile Fălciului.