Vizita „doamnei Cati” în Bihor a lăsat urme adânci. Inspectoratul Școlar Județean Bihor s-a trezit cu un nou inspector școlar general adjunct, provenit de la una din cele mai slabe școli din județ. Apoi, Ecaterina Andronescu a tăiat „din pix” 10 clase de liceu tehnologic și le-a transformat în profesională fără să țină cont de propunerile Inspectoratului.  

Dacă într-o anumită perioadă, lucrurile păreau că se normalizează la nivelul inspectoratelor școlare, inspectorii și directorii susținând examene pentru posturi, odată cu venirea ministrului Ecaterina Andronescu, cea poreclită „groparul învățământului românesc”, sistemnul pare să se întoarcă de unde plecase. Ceea ce decid specialiștii din mediul local nu are nicio valoare la nivelul Ministerului, iar inspectoratele sunt populate cu „yesmani” pe un singur criteriu: „așa a zis doamna ministru”.

Concret, cifra de școlarizare primită de la București, puternic contestată de sindicatele din învățământ, este alta decât cea decisă de inspectoratele din țară. Puși în fața faptului împlinit, șefilor de inspectorate nu le-a rămas altceva de făcut decât să justifice ceea ce le-a livrat Ministerul Educației.  

„În Bihor au fost propuse 146 de clase de liceu și 62 de clase de învățământ profesional, din care 32 de învățământ dual. Ne-au fost aprobate 136 de clase de liceu și 72 de învățământ profesional. Singurele modificări pe care le-am putut face au fost transformarea unor clase de la licee tehnologice în clase de profesională. Au fost transformate clase din 10 școli diferite, astfel încât să satisfacă cerințele agenților economici. La 63 de clase aveam o rată de satisfacere a cerințelor agenților economici de 83%, la 72 de clase de învățământ profesional depășim 90%. În altă ordine de idei, în ultimii ani am avut o promovabilitate de aproximativ 70% la Evaluarea Națională. 30% nu au reușit să obțină media 5. Prin această măsură numărul elevilor care ajung cu medii de 2, 3 în liceele teoretice sau vocaționale va scădea. Din punctul de vedere al resursei umane, nimeni nu va fi afectat, iar dotări materiale, pentru aceste transformări, sunt, de vreme ce acele specializări de profesională există deja în școli”, a spus joi, 6 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, șeful IȘJ Bihor, Alin Novac-Iuhas. Întrebarea care se pune în acest context, și pe care jurnaliștii i-au pus-o șefului Inspectoratului, fără a obține un răspuns concludent, a fost de ce dacă toate aceste lucruri sunt pozitive, specialiștii de la IȘJ Bihor nu au cerut de la început 136 de clase de liceu și 72 de învățământ profesional?

„Doamna ministru a hotărât!”

La toate acestea se adaugă și impunerea, tot peste noapte, a unui inspector școlar general adjunct, în locul Codruței Bogdan, în persoana preotului ortdodox din Ciumeghiu, Florin Buştea Marius. Evident, așa cum se obișnuiește când oamenii politici consideră instituțiile în care ajung în funcții moșiile lor, numirea s-a făcut pe ascuns, neanunțată de Inspectorat și, în total dispreț față de cadrele didactice, prin fax. „Doamna Cati” a trimis pur și simplu un fax care anunța că un profesor de religie, dintr-o școală cu o promovabilitate la bacalaureat în 2018 de 21,43% (Liceul Tehnologic din Salonta) este „detaşat în interesul învăţământului, până la sfârşitul anului şcolar”.

„Fac parte de cinci ani din corpul de control al ministrului. Cred că mi-am făcut cu brio datoria și am avut rapoarte bune. Nu am nicio funcție în PSD, nicio funcție politică”, a spus ieri, la conferința de presă de la IȘJ Bihor, Florin Buştea Marius. La întrebarea pusă de reporterul Crișanei, dacă era singurul membru în corpul de control al ministrului, Florin Buştea a spus că „nu”, iar la cea legată de alegerea expresă a domniei sale pentru funcția de inspector școlar general adjunct a spus „doamna ministru a hotărât”.