Un nou succes important al Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea. Vlad Iova, elev în clasa a XI-a, a câștigat medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Chimie Mendeleev.

Anul acesta la Olimpiada Mendeleev, organizată de Ministerul Educației din Belarus și Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova, au participat peste 140 de elevi din 28 de țări, inclusiv din Belarus, Ucraina, Rusia, Bulgaria, Turcia, China, Israel, Austria, Serbia și Georgia. Competiția a constat din două ture. Tinerii chimiști au trebuit să rezolve opt probleme în cinci ore în primul tur și 15 probleme mai dificile, tot în cinci ore, în a doua fază. Probele au avut loc între 20 și 25 aprilie, online, fără probă practică, iar câștigătorii au fost anunțați pe 26 aprilie.

Orădeanul Dan Iova a fost parte a unui lot care a obținut o performanță greu de egalat: o medalie de aur absolut (Raul Mircea Bodrogean), trei medalii de aur (Tudor Lile, Ștefan Dimitriu și Alexandru Cătălin Dianu), și două de bronz (Vlad Iova și Teodor Pădureanu).

Pregătit de profesoara Aniţa Luncan, gojdistul Vlad Iova, membru în lotul olimpic de chimie al României, se pregătește pentru Olimpiada Mondială.

Nu este prima performanță de anvergură. În clasa a X-a, elevul a câştigat medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, organizată la Doha, în Qatar.