„Pași spre viitor”, împreună cu Asociația Educa-Teen
La finele săptămânii trecute, s-a desfășurat principala activitate din cadrul proiectului „Pași spre viitor”. Organizat de Asociația Educa-Teen, Primăria Municipiului Beiuș și Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, evenimentul a fost găzduit chiar de unitatea școlară menționată și sponsorizat de: European Food International, Certinvest, Velta Prod și Aliro Biofunghi.
Cu un buget asigurat prin cofinanțare de Primăria Municipiului Beiuș (15.000 de lei) și Asociația Educa-Teen (1.500 de lei) și cu o perioadă de implementare de circa două luni (7 octombrie - 15 decembrie 2024), proiectul „Pași spre viitor” are ca scopuri orientarea tinerilor în carieră și îmbunătățirea procesului instructiv-educativ din rândul profesorilor. Cât privește obiectivele proiectului, centrate pe cele două categorii ale grupului țintă (50 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 20 de ani și 20 de profesori), acestea ne-au fost prezentate chiar de președinta Asociației Educa-Teen, prof. Crina Mihăieș: „creșterea gradului de informare despre opțiunile de carieră disponibile, dezvoltarea abilităților necesare pentru integrarea pe piața muncii și crearea unor relații de mentorat care să sprijine dezvoltarea personală și profesională, în ceea ce-i privește pe tineri, în timp ce referitor la profesori, vizăm îmbunătățirea competențelor de consiliere și orientare în carieră, aplicarea de metode instructiv-educative inovatoare în procesul de predare și facilitarea unei conexiuni mai puternice între educație și nevoile pieței muncii”.
Tematica și obiectivele proiectului „Pași spre viitor” au atras o participare largă, la evenimentul de sâmbătă, 19 octombrie, fiind prezenți, pe lângă numeroși elevi ai școlilor beiușene, câțiva invitați de marcă din diferite domenii de activitate: Patricia Simina Arina Moș, senatoare PNL; Liana Moruț, inspectoare pentru proiecte educaționale; Denisa Luca, reprezentanta Casei Corpului Didactic Bihor; Claudia Timofte, președinta Comisiei de Reglementare și Comunicare din cadrul Senatului Universității din Oradea; Adrian Ioan Timofte, directorul Departamentului Silvicultură și Inginerie forestieră al Facultății de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea; Adina Popa, reprezentanta Primăriei Municipiului Beiuș: Claudia-Florina Cighir și Adrian-Ionuț Sabău, directoarea, respectiv directorul adjunct de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș; Alina Lazea, directoarea adjunctă a Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș; Attila Halasz, director al firmei Ianateti Impex; Filip Barabaș, președintele Asociației de Responsabilizare și Dezvoltare a Tineretului Oradea; Codruța Bala, Specialist Coach.
Activitatea de sâmbătă s-a desfășurat sub forma unor workshop-uri, acestea fiind coordonate de nume cu rezonanță în domeniile abordate. Din cele cinci ateliere organizate, trei s-au adresat tinerilor – „Cum să realizez primul profit cultivând arbuști fructiferi!”, susținut de prof. univ. dr. habil. ing. Adrian Timofte și conf. univ. dr. ing. Ruben Budău; „Lumea Raspberry Pi” (conf. univ. dr. ing. Ovidiu Novac), „Coaching pentru carieră” (șef lucrări dr. ing. Mihaela Novac și prof. ec. Claudia-Florina Cighir), iar celelalte două au fost dedicate profesorilor – „Alegere informată”, susținut de prof. Daniela Sopota și „Dezvoltarea competențelor transversale la adolescenți și tineri” (prof. univ. dr. Valentin Blândul).
Că proiectul „Pași spre viitor”, inițiat de Asociația Educa-Teen, este o reușită, au spus-o câțiva dintre participanții la activitatea găzduită de Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”:
„Am fost onorat și vă mulțumesc mult pentru oportunitatea de a participa la un proiect excelent realizat și implementat. Mă bucur că totul s-a aranjat impecabil, în special workshop-urile și organizarea. (prof. univ. dr. Valentin Blândul)
„La invitația doamnei profesoare Crina Mihăieș, am avut plăcerea de a participa la proiectul «Pași spre viitor», desfășurat la Colegiul Tehnic «Ioan Ciordaș» din Beiuș, un eveniment educațional care are ca scop crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea abilităților tinerilor și profesorilor, în domeniul carierei. A fost o adevărată bucurie să interacționez cu elevi și profesori deosebiți, dascăli dedicați și pasionați de educație și de formarea viitoarelor generații. (Arina Moș, senatoare)
„Participarea la eveniment a fost o experiență extrem de utilă și revelatoare. În cadrul sesiunilor, am avut ocazia să discut cu profesioniști din diverse domenii și să primesc sfaturi direct de la sursă. Am aflat despre oportunități de carieră la care nu m-aș fi gândit înainte și am fost impresionată de deschiderea și disponibilitatea specialiștilor de a răspunde întrebărilor noastre. Informațiile prezentate au fost bine structurate și relevante, iar discuțiile m-au ajutat să îmi clarific opțiunile pentru viitor. De asemenea, evenimentul m-a motivat să mă gândesc mai serios la pașii pe care trebuie să-i urmez pentru a-mi atinge obiectivele profesionale”. (Claudia Duma, elevă la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”)
Comentarii
Nu există nici un comentariu.