Pentru 73 de şcoli şi grădiniţe din Oradea municipalitatea asigură - Echipamente de protecție sanitară
În prima şedinţă a Consiliului Local Oradea din acest an şi ultima desfăşurată în sala mare a primăriei înainte de reabilitarea ei, a fost aprobat proiectul privind dotarea unităţilor de învăţământ de stat din municipiu cu echipamente de protecţie sanitară. Proiectul, în valoare de aproximativ 2,8 milioane euro, va fi depus spre finanţare europeană.
Înainte de şedinţa de Consiliu, primarul Florin Birta a prezentat detalii legate de proiect, al cărui obiectiv este achiziționarea echipamentelor necesare pentru asigurarea protecției sanitare a elevilor și profesorilor din școlile orădene în contextul pandemiei de Covid -19.
„Acest proiect este legat de iminenta deschidere a școlilor, care sper că se va întâmpla în 8 februarie, așa cum s-a anunțat, odată cu începerea semestrului II”, a declarat Florin Birta, adăugând că se are în vedere dotarea tuturor celor 73 de unităţi de învăţământ de stat din municipiu, finanţarea urmând să fie asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Mai exact, prin acest proiect şcolile şi grădniţele vor fi dotate cu pachete compuse din: aparat pentru dezinfecția și sterilizarea aerului din sala de clasă; termomeru digital de scanare la distanță a temperaturii corporale amplasat la fiecare intrare și ieșire din unitate conform fluxului de circulație specific; dozatoare cu dezinfectant de mâini amplasate pe coridoarele de trecere și la intrarea în clădire; baterii lavoar dotate cu senzor, care să nu necesite atingere, pentru toate grupurile sanitare; dozatoare cu săpun lichid de mâini prevăzute cu senzori; dispenser rolă cu prosop textil sterilizabil în fiecare grup sanitar; alte materiale de dezinfecție necesare pentru sălile de clasă.
Cel mai important echipament este aparatul destinat dezinfecției și sterilizării aerului din sala de clasă, care este practic o lampă bactericidă cu ultraviolete cu sterilizare în flux de aer. Numărul de lămpi necesare pentru fiecare clasă va fi calculat în funcție de suprafața acesteia, Florin Birta menţionând că o sală de clasă ar putea beneficia chiar de două astfel de aparate. „Lampa va realiza dezinfecția aerului cu un flux de radiații ultraviolete, care se va realiza într-un compartiment/într-o cameră din interiorul acestui aparat, aerul contaminat fiind trecut printr-un filtru care reține praful și alte particule contaminate”, a precizat primarul. Intensitatea radiației ultraviolete și timpul în care aerul e reținut în camera de dezinfecție vor fi reglate, astfel încât aerul evacuat să fie lipsit de microorganisme. Valoarea totală a proiectului este de 2,8 milioane de euro.
Unităţile de învăţământ din Oradea nu vor beneficia de aceste echipamente decât spre finalul semestrului doi, până atunci trebuind derulate procedurile pentru achiziţie. „Semnarea contractului de finanțare este estimată pentru luna martie, însă achiziția echipamentelor va fi începută de luna viitoare, pe baza unei clauze suspensive, urmând ca într-un termen cât mai scurt, undeva în aprilie - mai să avem semnat contractul de achiziție și să putem începe dotarea școlilor din Oradea. Trebuie să avem în vedere că acest virus nu va dispărea de pe o zi pe alta, astfel încât pentru perioada cât mai rămâne din acest an școlar, dar și pentru anul viitor, siguranța preșcolarilor, elevilor și profesorilor din Oradea să fie asigurată și aceștia să poată merge la școală în condiții optime”, a afirmat primarul Florin Birta.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.