Pentru că nu trebuie uitat - Trei decenii de la Revoluția din 1989
Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a organizat marți, de la ora 12.00, Conferinţa cu tema „30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989”.
Evenimentul s-a desfășurat în sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea. La prezidiu au stat decanul Ioan Horga, Gabriel Moisa, Florin Ardelean și Gabriela Goudenhooft, iar invitat special a fost profesorul Lucian Vasile Szabo, de la Universitatea de Vest din Timișoara.
„Am ținut multe cursuri despre tranziția de la comunism la democrație, de la o economie centralizată la economie de piață. În urma a ceea ce am citit și studiat am văzut că există două abordări cu privire la evenimentele din 1989. Prima este aceea că a fost o conspirație pusă la cale de SUA și Rusia la care s-au asociat ulterior Franța și alte țări occidentale. Maria Todorova, profesoară la Universitatea din Illinois, din SUA, explică într-una din cărțile ei că asupra Europei de Est apăsa încă din 1984 o presiune economică enormă din partea vechilor constructori de automobile din Europa. Maria Todorova pleacă de la această idee și susține că un rol important în căderea regimurilor din Europa de Est l-a avut presiunea economică venită pe calea globalizării. A doua variantă este aceea că ce s-a întâmplat în Est a luat lumea prin surprindere. Eu dau credit acestei variante, unei răbufniri a maselor cauzată de acumulări. Trebuie să știți însă că în Occident nu se vorbește despre o Revoluție, ci despre o implozie, căderea sau afundarea comunismului. Aceste lucruri arată că evenimentele din 1989 au luat prin surprindere țările din Vest”, a spus, printre altele, decanul Ioan Horga.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.