Cazul prof. univ. dr. Simona Cavalu, de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, şi cel al lectorului univ. dr. ing. Ioan Hathazi, de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei au ajuns în atenţia conducerii Universităţii din Oradea, care le-a trimis spre cercetare Comisiei de Etică. 

Prof. univ. dr. Simona Cavalu, de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, membră a Senatului Universitar şi vicepreşedinte al Consiliului Cercetării, a fost acuzată că a copiat "ad literam" cartea "Medical biophysics and electronic medical devices", după lucrarea "Medical Physics" a americanului Martin Hollins. Plagiatul a fost recunoscut pe jumătate de autoare, care s-a scuzat, susţinând mai întâi ca a fost pusă de fosta şefă (Mioara Tripşa) şi apoi că la finalul cărţii apar toţi autorii din lucrare. Codul de etică şi deontologie universitară cuprinde însă prevederi clare în ceea ce priveşte buna conduită în cercetare: "Sunt interzise şi sancţionate acţiunile de preluare a unor materiale (parţiale sau integrale) realizate de alţi autori şi prezentarea acestora ca rezultate ale propriei activităţi de cercetare (plagiat). În această categorie se încadrează şi folosirea greşită a sistemului de citare sau omiterea indicării sursei unor idei, rezultate ale cercetării sau alte tipuri de materiale." Prin urmare, conducerea Universităţii din Oradea a însărcinat Comisia de Etică să analizeze situaţia.

Şi-a făcut-o cu mâna lui!

Un alt caz care a fost trimis spre cercetare Comisiei de Etică este cel al lectorului univ. dr. ing. Ioan Hathazi, de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei. Universitarul a fost surprins în ipostaze compromiţătoare în laboratorul în care îşi desfăşoară activitatea didactică. Concret, Hathazi a fost înregistrat video în timp ce se masturba de o studentă căreia îi promisese că o ajută să-şi ia diploma de licenţă în schimbul unor favoruri sexuale. "Este pentru prima dată când Universitatea din Oradea se confruntă cu asemenea situaţii, care contravin normelor de deontologie profesională şi celor legale. Conducerea consideră de neacceptat ca un angajat să încalce standardele morale obligatorii pentru comunitatea academică, responsabilităţile şi practicile specifice unui mediu universitar indiferent de poziţia academică ocupată de o persoană în ierarhia instituţională", se arată într-un comunicat al Universităţii, în care se mai afirmă: "Codul de etică şi deontologie universitară stipulează că "în spaţiul universitar sunt interzise cu desăvârşire şi sancţionate orice forme de manifestare care pot fi asociate cu misoginismul, sexismul, rasismul, şovinismul, xenofobia, homofobia, hărţuirea în privinţa apartenenţei la o religie, etnie sau formaţiune politică." Conform reglementărilor şi acest caz urmează să fie analizat de Comisia de Etică a Universităţii din Oradea.