Ieri a avut loc simularea bacalaureatului la proba de Limba şi Literatura română. Peste 10.000 de elevi din judeţul Bihor, din clasele a XI-a şi a XII-a, şi-au demonstrat cunoştinţele de gramatică şi vocabular, au scris un text argumentativ şi au redactat un eseu, subiectele fiind diferite în funcţie de profilul de studii ales (real sau uman).

Anul acesta, în premieră, simularea examenului de Bacalaureat a fost susţinută şi de elevii de clasa a XI-a. Simularea a avut un dublu scop: familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen de bacalaureat naţional şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor liceale. Spre deosebire de elevii claselor a XII-a, simularea pentru liceeni din penultimul an de studii se dă doar la două  materii: română şi matematică sau istorie. La nivelul judeţului Bihor, aproximativ 5.500 de elevi din clasele a XI-a şi 4.800 de elevi din clasele a XII-a participă la simulare. Prima probă, care a avut loc ieri, a fost la limba şi literatura română. Examenul a început la ora 9.00 şi s-a încheiat la ora 12.00. Astăzi, are loc proba de limbă şi literatură maternă. Miercuri elevii vor susţine proba obligatorie a profilului, iar vineri, proba la alegere a profilului şi specializării (doar elevii claselor a XII-a). Toate probele sunt scrise, iar rezultatele vor fi afişate în 14 martie.

Subiecte de dificultate medie

Elevii bihoreni spun că subiectele nu le-au ridicat mari probleme, deşi eseurile nu li se par uşor de realizat. "Mi s-a părut mai greu ultimul subiect, pentru că nu sunt foarte familiarizată cu Liviu Rebreanu. Am caracterizat personajul Ion", spune Szabo Bianca, elevă a Liceului Ady Endre. Elevii de clasa a XII-a, profil uman, au avut la primul subiect de analizat un fragment din piesa de teatru "Titanic Vals", de Tudor Muşatescu, iar la subiectul al doilea au avut de făcut un text argumentativ privind importanţa disciplinelor umaniste (psihologie, sociologie, filosofie sau logică). Subiectul al treilea le-a cerut elevilor să descrie relaţia dintre două personaje într-un roman de Liviu Rebreanu. Cei de la clasa a XII-a, profil real, au avut la primul subiect un text la prima vedere din piesa de teatru „Somnoroasa aventură" a lui Teodor Mazilu, la subiectul al II-lea au avut de redactat un text argumentativ pe tema importanţei călătoriilor în formarea personalităţii tinerilor, iar la ultimul subiect au avut de analizat particularităţile de construcţie a unui personaj într-un text narativ studiat aparţinând scriitorului Liviu Rebreanu. Elevii claselor a XI-a, profil real, au avut de rezolvat, la primul subiect, un text la prima vedere care aparţine lui Vasile Alecsandri. La subiectul al doilea au avut de compus un text argumentativ despre impactul reţelelor sociale, iar la al treilea subiect au avut de caracterizat un personaj dintr-o comedie. Elevii claselor a XI-a, profil uman, au avut de analizat, la primul subiect, un text din "Tinereţe fără bătrâneţe" de Mircea Eliade. Subiectul al doilea a fost un text argumentativ despre rolul artei în educarea tinerilor, iar la al treilea subiect s-a cerut redactarea unui eseu în care să se prezinte relaţia dintre două personaje dintr-o comedie studiată. Rezultatele obţinute de elevi la simularea examenului de bacalaureat nu vor fi trecute în catalog.