„Peța în eprubetă 1.0” - Lecție „în teren” pentru elevi
Prima din acțiunile elevilor Liceului „Onisifor Ghibu” din Oradea, în cadrul proiectului „Peța în eprubetă”, a avut loc vineri, 24 martie. Copiii au descoperit că știința poate fi incitantă, că formulele chimice de pe tablă au corespondent palpabil, în viața noastră, că anionii și cationii sunt acolo, în apă și prezența lor răspunde la întrebări despre pești și alge, despre a fi sau a nu fi viață într-un anumit loc.
În prealabil, elevii s-au familiarizat cu echipamentele achiziționate, elevii-mentori din clasa a X-a D, Ștefan-Pantiș Raul și Oros Andrei, instruindu-i pe liderii de grupuri constituite la nivelul claselor a VIII-a, astfel încât aceștia, prin sistemul peer-to-peer, să-i învețe pe colegii lor de clasă să mânuiască flexiparametrul digital mobil cu care urma să se realizeze măsurători pe teren ale unor indicatori ai apei pârâului Peța. Andrei a preluat sarcina instruirii colegilor lui mai mici în folosirea flexiparametrului, iar Raul s-a afirmat pe teritoriul pe care se simte el cel mai bine, cel al chimiei, explicând și demonstrând și practic ce semnificație are pH-ul, ce înseamnă o calibrare a unui pH-metru, o soluție-tampon, pentru ca elevii să înțeleagă ce măsoară echipamentul digital și ce semnificație au parametrii determinați.
Astfel, cu temele făcute sau cu ... dor de măsurători pe teren, pur și simplu, 38 de elevi din clasele a VIII-a A și a VIII-a B, 7 mentori din clasa a X-a C și a X-a D (Raul Ștefan-Pantiș și Andrei Oros, Adaria Trifa, Andreea Greu, Marius Cazan, Horia Bochiș, Mihaela Roșca), 5 profesori de chimie, biologie, geografie, fizică, au descins pe cursul Peței, ai cărei străjeri „luptători ecologiști” s-au declarat și cu ocazia altor acțiuni ecologice și au purces la „a lua pulsul” acestei ape ce poartă la originile ei o Rezervație Naturală sit Natura 2000 unică în lume, pentru a vedea cum se simte ecosistemul pârâului Peța.
Acțiunea a început la fostul „lac cu nuferi” de la Băile 1 Mai, în zona Ochiului Mare, de unde izvora, sublacustru, apă termală. După cum se știe, acest izvor a secat, în principal din cauza exploatării iraționale sau chiar ilegale a apei geotermale în zona Băilor 1 Mai și Felix. Astfel, cele trei specii endemice care dădeau caracterul de Rezervație Naturală Pârâului Peța, melcul termal (în extincție acum), roșioara termală și nufărul termal, nu mai populează lacul.
Efervescenţă generală
Intrarea în perimetrul Ochiului Mare a fost posibilă datorită custodelui Rezervației, Andrei Togor. Aici, elevii Liceului „Onisifor Ghibu” s-au întâlnit cu elevi ai Școlii Gimnaziale „Floare de Lotus” Sânmartin, însoțiți de profesori.
Și a început....Mobilizare generală, împărțire pe grupuri, cu lideri de grup, cu mentori care îi învățau pe colegii lor să analizeze, cu ajutorul unei truse mobile cu reactivi, prin reacții de culoare, compoziția cantitativă a unor parametri specifici apelor de suprafață, cu „condicari” care notau rezultatele măsurătorilor, fiecare având rolul lui în grup. Și astfel, în aer se intersectau îndemnuri de genul „Cine urmează la fosfați?” „Cine e mentorul la nitrați?”, „Noi vrem acum la duritate!” Și tot așa... Toate grupele voiau să determine pH-ul și conductivitatea, căci echipamentul digital avea fascinația lui, inegalabilă în ochii tinerei generații, deși reacțiile de culoare ale ionilor testați aveau și ele farmecul lor. Scenariul s-a repetat în diferite puncte considerate de mentori „strategice”: podul „Ion Bradu”, parcul Salca, zona străzii Atelierelor, zona piața Obor, din ce în ce mai eficient, mai motivant, asta ținând cont de starea de bine generală care s-a desprins din grupul „cercetătorilor de teren”. Doar că, la un moment dat, Raul a trebuit să facă niște precizări în legătură cu proveniența ionilor cu azot, căci intuia el că lumea ar trebui să fie mai în temă cu semnificația a ceea ce măsoară. Veselie generală, energie la puterea 45, conversații înțesate cu termeni ca: duritate, amoniu, fosfați, azotiți, pH, conductivitate, azotați, vreme prietenoasă.
Urmează analizarea valorilor obținute, interpretarea lor, coroborarea tuturor datelor notate de elevi prin munca lor în echipă, față în față sau on-line, confruntarea datelor măsurate pe teren, cu echipamente moderne, cu cele obținute clasic, în laborator, în cadrul clubului de chimie Logo Chem al liceului „Onisifor Ghibu”.
O ieşire din rutina şcolii
Vrem să încercăm să ieșim din clasă, ca să lăsăm știința să intre pe ușa deschisă a firescului, a bucuriei de a afla că poți să diagnostichezi și apoi să cauți soluții pentru a face bine naturii cu ajutorul științei, că știința poate fi incitantă, că chimia, fizica, biologia, geografia, sunt fațete ale unei realități complexe, în interrelație, nu abstracțiuni izolate în formula unor materii de studiat spre chinul elevilor, că formulele chimice de pe tablă au corespondent palpabil, în viața noastră, că anionii și cationii sunt acolo, în apă și prezența lor răspunde la întrebări despre pești și alge, de exemplu, sau despre a fi sau a nu fi viață într-un anumit loc. O școala altfel, ruptă din viață, pentru viață. O școală adevărată. O provocare pentru un alt fel de educație.
„Și nu în ultimul rând, ne-am simțit atât de bine împreună... cercetători pe teren, echipe, bucurie... Fie ca aceste ieșiri din rutina școlii să ne stârnească dragul pentru știință, imboldul de a ne pune întrebări despre realitatea din jur, de a căuta soluții, de a coopera pentru a le găsi și mai ales, de a cunoaște, prețui și apăra măreția naturii în sânul căreia am fost așezați ca să trăim cu ea în bună pace” povestesc organizatorii.
Proiectul a beneficiat și de implicarea celor doi directori parteneri, Iulius Radu Timar de la Liceul Onisifor Ghibu și Bucur Potre de la Școala Gimnazială „Floare de Lotus” Sânmartin. Proiectul „Peța în eprubetă” este finanțat în cadrul programului Fondul Științescu al Fundației Comunitare Oradea cu sprijinul Romanian - American Foundation și a partenerilor locali.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.