Planul de școlarizare pentru 2021-2022 - „Recalibrat” din cauza numărului mai mic de elevi
Inspectoratul Școlar Județean Bihor a aprobat forma finală a planului de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022. Față de generația anterioară, pentru că acum opt ani, elevii s-au înscris atât în clasa pregătitoare, cât și în clasa I, actuala generație de elevi din clasa a VIII-a cuprinde un număr mai mic la nivel județean cu aproximativ 1.100 elevi.
Analizând situația generală, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Bihor a constatat că de la un nivel de clasă la altul nu sunt fluctuații considerabile în ceea ce privește efectivele, dar nu același lucru se poate spune despre efectivele clasei a VIII-a din anul școlar curent. Față de generația anterioară, datorită faptului că acum opt ani a existat posibilitatea de înscriere atât în clasa pregătitoare, cât și în clasa I, actuala generație de elevi din clasa a VIII-a cuprinde un număr mai mic la nivel județean cu aproximativ 1.100 elevi.
Această situație a determinat necesitatea unei calibrări a planului de școlarizare în concordanță cu țintele asumate de România prin documentele programatice, precum Programul Europa 2020 (40% învățământ teoretic și vocațional și 60% învățământ profesional și tehnic).
Proiectul Planului de școlarizare propus la nivel de județ cuprinde 180 de clase comparativ cu planul de școlarizare realizat pentru anul școlar în curs, care cuprinde 198 de clase a IX-a.
Respectând proporționalitatea, pe zone, filiere și limbă de predare și având în vedere criteriile menționate mai sus, au fost ajustate planurile de școlarizare propuse la clasa a IX-a în cazul următoarelor unități de învățământ: Zona Aleșd (Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd și Liceul Teoretic „Constantin Șerban” Aleșd); Zona Marghita (Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita și Liceul Tehnologic „Horea” Marghita); Zona Salonta (Colegiul Național „Teodor Neș” Salonta, Liceul Teoretic „Arany Janos” Salonta, Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta); Zona Beiuș (Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș); Zona Ștei (Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei și Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei), respectiv Oradea (Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu” Oradea, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea, Liceul de Arte Oradea, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” Oradea, Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, Colegiul Național „Onisifor Ghibu” Oradea, Colegiul Național „Emanuil Gojdu” Oradea, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea, Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Oradea, Liceul Teoretic „Ady Endre” Oradea).
„Inspectoratul Școlar Județean Bihor este preocupat de dezvoltarea unui învățământ de calitate, dar și de asigurarea egalității de șanse pentru toți elevii indiferent de limba de predare și mediul de proveniență”, se mai afirmă în comunicatul IȘJ Bihor.
Cu ,,recalibrarea"directorilor si inspectorilor ati terminat? Acum limbile se dau pe dreapta, nu-i asa? Cei care nu s-au adaptat si dau limbi doar pe stanga i-ati inlaturat, sper! I-ati recalibrat in functie de bataturile de pe limba, nu-i asa? Sa nu apara probleme. Cei care s-au adaptat si dau limbi si pe stanga si pe dreapta sunt ok? Atunci e bine. Nu v-ar fi rusine tuturor celor care acceptati numirile politice! Si va mai numiti ,,profesori"! . Manjiti breasla! Ce cultivati voi? Nimic altceva decat impostura...