Joi, 21 mai, în intervalul orar 15.00-20.00, orădenii au avut ocazia de a vizita Şcoala de Arte "Francisc Hubic". În această zi doritorii au putut asista la toate cursurile şcolii, iar ca bonus, orădenii s-au bucurat de concertul oferit de un cvintet al orchestrei de muzică uşoară.

Şi în acest an Şcoala de Arte "Francisc Hubic" şi-a deschis porţile pentru vizitatori şi pentru viitorii elevi ai instituţiei, dându-le posibilitatea să asiste la toate cursurile. La ora actuală aproximativ 400 de orădeni studiază în una dintre cele trei mari secţii ale şcolii: muzică, coregrafie şi arte plastice. Cei care vor să-şi urmeze vocaţia, indiferent de vârstă, au la dispoziţie următoarele cursuri: La secţia muzică se poate opta pentru canto muzică clasică (prof. Aurica Bonţu); canto muzică uşoară (prof. Lăcrimioara Deac) sau canto folclor (prof. Antoanela Ferche Buţiu). De asemenea, se poate opta pentru instrumente: pian clasic şi muzică uşoară (profesori: Alina Orban, Gheorghe Hausmann, Daniela Parghel, Bogdan Bodiş Adam, Ari Nagy Alexandru), vioară (profesori Liviu Buţiu, Petre Şinca); contrabas (Antonio Sekaci); chitară (Gavruţa Nagy Laszlo);  instrumente de suflat tradiţionale (prof. Aurel Moţ) sau alămuri (Robert Dee). La secţia dans se poate opta pentru dans clasic (balet) şi dans modern (prof. Ramona Gavriş) sau pentru dans popular maghiar şi românesc (profesori Dumitru Cora şi Kelemen Janos). În ce priveşte secţia de arte decorative şi grafică se poate opta pentru: pictură (cu modul separat de pictură pentru copii), sculptură, grafică sau design vestimentar (profesori: Ioana Teodora Klein, Florence Sabău, Hollo Kinga).

Şcoala de Arte "Francisc Hubic" s-a remarcat de-a lungul timpului prin performanţele elevilor în concursurile naţionale de profil, dar şi prin reuşita în echipă, prin succesul de care se bucură formaţiile şcolii: Grupul vocal folcloric Lioara (coord. Antonela Ferche Buţiu), Trio de Jazz (coord. Ari Nagy Alexandru); Orchestra de muzică uşoară Art Group (coord. Ari Nagy Alexandru) sau Fanfara Şcolii de Arte "Francisc Hubic" (coord. Robert Dee). Una dintre cele mai sonore orchestre, în judeţul Bihor şi numai, este însă orchestra Rapsodia Bihoreană (dirijor Liviu Buţiu), orchestră care a avut onoarea de a asigura ani la rând desfăşurarea maratonului muzical Tezaur Folcloric. De altfel, Rapsodia Bihoreană a fost invitată să cânte în cadrul concertului "In Memoriam Marioara Murărescu", organizat la Sala Palatului, în octombrie anul trecut, fiind prima orchestră din judeţu nostru care a participat la un concert de o asemenea amploare şi importanţă. Orchesta este formată din profesionişti, foşti elevi ai şcolii, cu studii aprofundate în domeniul muzical, şi profesori.

Orădenii care vor să urmeze cursurile Şcolii de Arte "Francisc Hubic" se pot înscrie din a doua jumătate a lunii august a.c. (vârsta minimă de admitere este şase ani). Taxa de şcolarizare este de 600 de lei pe an, plătibili în trei tranşe.