Profesorul Mircea Matiuţa intră în rândul pensionarilor - O viaţă dedicată catedrei
Începând de mâine, 1 mai, în rândurile pensionarilor din România va intra cu "acte-n regulă" profesorul Mircea Matiuţa, un adevărat titan al catedrei de istorie şi filozofie, un adevărat dascăl care a slujit cu multă dragoste şi devotament învăţământul pe o perioadă de peste 45 de ani, din care peste 35 de ani în funcţia de director.
Mircea Matiuţa s-a născut pe 1 iulie 1949, în satul Călugări, comuna Cărpinet, judeţul Bihor, urmând cursurile şcolii primare şi celei gimnaziale în satul natal, după care a urmat liceul în oraşul Vaşcău, făcând parte din prima promoţie a acestui liceu, în anul 1967. Şi-a continuat studiile la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Istorie şi Filozofie, pe care a absolvit-o în anul 1973. Din data de 1 septembrie 1973 a devenit director coordonator al unităţilor de învăţământ din comuna Cărpinet, funcţie pe care a îndeplinit-o până în anul 1980, când, în urma unui concurs organizat de Ministerul Învăţământului (la aceea vreme), a fost titularizat, pe catedra de istorie, la Liceul Industrial nr. 1 din oraşul Dr. Petru Groza, actualul Colegiu Naţional "Avram Iancu" Ştei. În anul 1985 a fost detaşat în interesul învăţământului ca director coordonator, din nou, la unităţile de învăţământ din comuna Cărpinet. Din anul 1995 a ocupat funcţia de director al Colegiului Naţional "Avram Iancu" Ştei. În îndelungata lui activitate de peste 45 de ani de învăţământ, dintre care peste 35 de ani ca director, forurile diriguitoare ale învăţământului şi comunităţile locale i-au apreciat munca, fiind răsplătit cu numeroase ordine, medalii şi diplome, printre care: "Profesor evidenţiat" şi Medalia Jubiliară a XXXV-a aniversare de la eliberare socială şi naţională, antifascistă şi antiimperialistă din august 1944, obţinute înainte de anul 1990; Ordinul "Meritul pentru învăţamânt" în grad de ofiţer, acordat de preşedintele României, în anul 2004; Diploma de merit pentru "Cel mai bun manager" acordată de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, în anul 2006; Diploma "Gheorghe Lazăr", clasa I, în anul 2007; Diploma de "Cetăţean de onoare" al oraşului Ştei, acordată în anul 2008. Ca un excelent manager a încurajat, promovat şi susţinut activitatea sportivă în cadrul Clubului Sportiv Şcolar "Avram Iancu" Ştei, având nenumărate satisfacţii în acest domeniu. La loc de cinste stă titlul de Campion Olimpic Şcolar la volei masculin obţinut în anul 2005, la Buzău - prof. antrenor Ioan Frese - precum şi calificarea în semifinala pe ţară la volei feminin, în anul 2013 - prof. antrenor Răzvan Fărcanea. Bineînţeles, sunt doar câteva enumerări din vasta activitate plină de realizări a acestui dascăl minunat, prin "mâna" căruia a trecut şi s-au format nenumărate generaţii din Depresiunea Beiuşului.
Momente festive în sala profesorală
Toate cadrele didactice ale colegiului au pregătit luni, 28 aprilie, în sala profesorală o surpriză deosebită "şefului" lor, organizând un moment festiv emoţionant. Luat prin surprindere la intrarea în sală, toţi colegii au format un cor comun cântând "La Mulţi Ani" după care i-au oferit buchete de flori. Rând pe rând, aceştia au ţinut mici alocuţiuni prin care au elogiat lunga şi fructuoasa activitate a lui Mircea Matiuţa, oferindu-i drept recunoştinţă Diploma de "Cel mai bun şef", dar şi un album cu fotografii sugestive din timpul diferitelor activităţi derulate dea lungul anilor. Ca "viaţa de pensionar" să-i fie mult mai uşoară, dar şi mai colorată, i-a fost oferit în dar un televizor color. Emoţiile au fost evidente pe chipul sărbătoritului, însă acesta cu o voce sigură, plină de personalitate, a mulţumit din suflet pentru această superbă surpriză, spunând printre altele că: "Tot ce am realizat de-a lungul vremii în învăţământ s-a datorat unui sprijin continuu primit de la colegii care au avut multă încredere în mine". "M-am ghidat întotdeauna după faptul că cel mai bun inspector al unui profesor este elevul, pe care l-am respectat şi de care am fost ataşat întotdeauna", a mai adăugat, la final, Mircea Matiuţa.
Felicitat de familie, autorităţi şi prieteni
Cu ocazia ieşirii la pensie, Mircea Matiuţa a oferit o masă festivă într-un ambient select, la Restaurant Boema, având alături de soţia Voichiţa, fiica Cristina, nepotul Tudor, printre invitaţi directorii şi directorii adjuncţi de la unităţile şcolare din oraşele şi comunele învecinate şi alte personalităţi, precum şi numeroşi prieteni. Autorităţile locale au fost reprezentate de ing. Iulian Balaj, primarul oraşului Ştei, care i-a oferit sărbătoritului, din partea Primăriei şi Consiliului Local, o "Diplomă de Excelenţă" pentru rezultatele excelente şi aportul deosebit la dezvoltarea educaţiei în oraşul Ştei. Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a fost reprezentat de prof. Cristian Andru, inspector de specialitate, care i-a înmânat, din partea IŞJ "Diploma pentru întreaga activitate managerială şi didactică, profesionalismul şi devotamentul faţă de învăţământul bihorean". A fost o zi aparte pentru o personalitate aparte din învăţământul bihorean, cei prezenţi urându-i multă sănătate şi, bineînţeles, o pensie cât mai lungă. Domnule profesor, din acest colţ de pagină, vă urăm şi noi tot binele din lume şi să auzim numai de bine, domnule director...
Mircea, să te bucuri,de pensie, cel putin atatia ani cati ai prestat la catedră, să ai bucurii alături de cei dragi. Multă sănătate.
Si eu l-am avut ca director si ii multumesc ca a fost un adevarat domn director .
Si eu l-am avut ca director si ii multumesc ca a fost un adevarat domn director .