Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea este una dintre unitățile de învățământ din mediul rural bihorean care a participat la un număr record de proiecte Erasmus+, actualmente aflându-se în derulare nu mai puțin de trei astfel de activități cu finanțare europeană.

 

Finalizarea cu succes, în luna noiembrie, a mobilității din cadrul proiectului „Théâtre et échanges culturels” („Teatru și schimburi culturale”) ne-a determinat să revenim la școala din Remetea, unde am aflat detalii despre activitatea desfășurată la Clermont-Ferrand, în Franța. Cristina Fuciu, responsabila echipei de implementare, a precizat că proiectul este de tip parteneriat de schimb interșcolar, cu un grant acordat de peste 29.000 de euro. Început anul trecut, proiectul se va termina în 2023. Cât privește partenerii Școlii Gimnaziale Remetea, aceștia sunt din Clermont-Ferrand (Franța), Tadim (Portugalia) și din capitala Turciei, Ankara, Colegiul „Albert Camus” din Clermont-Ferrand fiind instituția coordonatoare a proiectului. Interlocutoarea noastră ne-a prezentat apoi scopul proiectului: introducerea participanților în artele spectacolului, prin practică și studiu de texte, prin întâlniri cu profesioniști, vizite la săli de teatru și spectacole.

Concluziile mobilității din Franța ne-au fost prezentate de profesorul Cătălin-Ionică Fâșie, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Remetea subliniind reușita acestei acțiuni cu un impact deosebit asupra cadrelor didactice și elevilor participanți. Directorul Cătălin-Ionică Fâșie a enumerat și principalele activități desfășurate pe parcursul mobilității din Franța, de la atelierele de teatru, graffiti și de Hip-Hop, cursurile de limba franceză și spectacolele „Hip-Hop baroque” și „No Man's land”, până la vizitele culturale, prilej cu care componenții grupului de la școala din Remetea au descoperit centrul istoric al orașului Clermont-Ferrand și manifestările curentului Street art, Castelul Murol, Lacului Chambon, Muzeul Michelin și în cele din urmă... Parisul, pe care l-au bătut la pas alături de „prietenii din Nogent-sur-Vernisson”, comună din departamentul Loiret cu care este înfrățită Remetea.

Desigur, principalii beneficiari ai proiectului sunt elevii din grupul-țintă, participanții la mobilitatea din Franța fiind încântați de modul cum s-a desfășurat aceasta: dacă Henrietta Molnar a fost impresionată de cele văzute la Muzeul „L’Aventure Michelin” din Clermont-Ferrand, lui Gabriel Pătrașcu i-au plăcut piesele de teatru la care a avut ocazia să asiste.