Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Oradea a fost, săptămâna trecută, gazda conferinței de deschidere a unui proiect în valoare de aproape 145 de mii de euro, prin care elevi din cinci țări, de categorii sociale diferite, vor comunica, coopera și vor învăța unii de la ceilalți.

 

Intitulat „Instantanee ale mele pe pânzele Europene” proiectul este unul Erasmus+ de tip K2, de schimb interșcolar, realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene. Întreg proiectul are o valoare 144.640 de euro. Școlile partenere în proiect sunt din Bulgaria, Letonia, Polonia și Turcia, calitatea de  țară coordonatoare având-o România, reprezentată de Școala Gimnazială „Avram Iancu”din Oradea. La conferința de lansare, alături de inspectori, profesori, părinți și elevi, au participat șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Alin-Florin Novac-Iuhas, și purtătoarea de cuvânt a Primăriei Municipiului Oradea - Anca Grama. Crina-Laura Joldoș, cordonatoarea proiectului, a spus că acesta se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani, cunoscători ai limbii engleze, oferind egalitate de șanse tuturor.

„Scopul vizat este acela de a aduce împreună elevii din diferite țări și categorii sociale pentru a comunica, a coopera și pentru a se aprecia unii pe alții. Dorim, astfel, să consolidăm accesul, participarea și activitățile de învățare ale elevilor într-un mediu nonformal, pe care aceștia să îl îmbrățișeze cu drag. Una dintre prioritățile proiectului o reprezintă sprijinirea școlilor în demersul lor de a oferi o educație de calitate care să asigure succesul tuturor elevilor, indiferent de gradul lor de pregătire. Considerăm că fotografiatul, un subiect aparent lejer, este ușor de realizat de către toți elevii și, prin intermediul lui, le putem oferi celor cu diverse abilități șansa de a-și îmbunătăți cunoștințele și motivația. Nu în ultimul rând, unul dintre scopurile vizate este întărirea profilului profesiei de dascăl, prin îmbunătățirea dezvoltării profesionale a cadrelor didactice și prin sprijinirea lor în gestionarea diversității din clasă”, a spus Crina-Laura Joldoș.  

Proiectul va avea cinci mobilități, în Turcia, România, Polonia, Letonia și Bulgaria, toate având în centru fotografia.

Finalul evenimentului a fost marcat în mod artistic, prin elevii școlii, care au interpretat piese din repertoriul național și internațional, marcând latura europeană a proiectului.