Corpul E al Cetății Oradea a fost vineri, 28 iunie, de la ora 15.00, gazda prezentării unui proiect inedit. Conceput împreună cu vecinii maghiari, proiectul se dorește a fi un mijloc de popularizare a unui sport mai puțin cunoscut în Oradea, escalada.

Intitulat „Cross-border climbing” (Escaladă transfontalieră), proiectul este implementat în cadrul Programului Interregional România-Ungaria 2014-2020, finanțat prin Fondului European de Dezvoltare Regională.

„Are o valoare de 68 de mii de euro și se întinde pe 18 luni. El prevede o singură achiziție, dar foarte importantă, un perete mobil de escaladă. Acesta va fi montat în 8 școli, 4 din România și 4 din Ungaria. Orice școală va dori, va putea participa la acest proiect. Vom alege în final școlile care vor da cei mai mulți copii în proiect, câte 20 de la fiecare. În final vor fi selectați câte 32 de copii de la școli din România și 32 din Ungaria. Aceștia vor participa la tabere, cantonamente sportive, concursuri. Vrem să organizăm o ligă transfrontalieră în care să integrăm cât mai multe cluburi maghiare și românești de escaladă. Vom organiza tabere și pentru copiii cu dizabilități. Aceste tabere vor fi organizate atât în Ungaria, la Zsombó cât și în România, la Clubul Gecko sau outdoor, la Vadu Crișului sau Șuncuiuș”, a spus Lakatos Zsolt, managerul proiectului

și președintele Clubului Sportiv Gecko. Acesta a mai adăugat că peretele mobil de escaladă a costat în jur de 10.000 de euro, are 6 m înălțime și o amprentă la sol de 3 pe 3 m. Poate fi demontat și montat oriunde, în câteva ore.

„Vom trimite, în toamnă, odată cu începerea anului școlar, scrisori de intenție către școli din Bihor, Satu Mare, Arad și Timișoara”, a mai spus Lakatos Zsolt.