Elevii clasei a III-a D de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” au participat, zilele trecute, la o activitate interesantă în cadrul proiectului „Puterea apei - Apa pură, viață sănătoasă”.

Orice activitate de învățare are o latură de consolidare și de aprofundare a cunoștințelor. Printr-o redimensionare a conținutului, în jurul valorilor cognitive transmise într-o activitate desfășurată anterior, online, cu elevii clasei a III-a D, de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna”, prof. Ruzsa Natalia, elevii au fost capabili să realizeze conexiunea, actualizând și încadrând cunoștințele noi în suportul de referință pentru viitoare discuții de învățare. Tema activității de vineri, 12 martie, a fost apa potabilă. Determinările realizate în laboratorul Companiei de Apă de Florica Albu, cu sprijinul Marianei Țanț, au demonstrat prezența și importanța calciului și a magneziului în apa de consum, în comparație cu apa distilată care are duritate zero.

În recipiente de sticlă, cu trei eșantioane de apă provenite de la Uzina de Apă Oradea, s-au aplicat, treptat, picături de reactivi, până s-a ajuns la culoarea de citire, rezultatele situându-se în jurul valorii de 5°dH (grade germane - cel mai folosit mod de exprimare a durității apei la noi în țară).

Claudia Pop, bibliotecară la Secția pentru copii și tineret, a determinat și totalul sărurilor prezente în apă, exprimate în mg/litru. Cu ajutorul aparatului TDS (aparat pentru testarea calității apei), pe baza conductivității, aceasta a determinat totalul substanțelor dizolvate în apă. Totodată, s-a subliniat importanța citirii etichetei ambalajelor de apă, la cumpărare, mulți neștiind de legenda cu substanțele conținute.

Pentru participarea lor activă la această „lecție” inedită, elevii au fost răsplătiți cu o diplomă și ceva dulce.

Activitatea a făcut parte din proiectul „Puterea apei - Apa pură, viață sănătoasă”, proiect câștigat la concursul de proiecte din cadrul Fondului pentru un viitor mai bun în comunități Oradea și coordonat de Mariana Barna, șef serviciu Comunicarea Colecțiilor de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, prin Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca „Gheorghe Șincai”, cu sprijinul Fundației Comunitare Oradea și finanțat de Lidl, în parteneriat cu Federația Fundațiilor Comunitare din România.