Al treilea număr al prestigioasei reviste școlare editată de Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd impresionează prin bogăția tematică, prin conținutul științific, pedagogic și informal, ca și prin intenția de încurajare și promovare a tinerilor talentați.

Editorialul sub semnătura prof. Viorel Ilea, numit generic „Înaintașii”, aduce un călduros omagiu omului de cultură, ziaristului și omului politic, Alexandru Roman, luptător pentru drepturile românilor din Transilvania, sub regimul dualist austro-ungar. La inaugurarea Academiei Române, făcea urarea: „Fie ca din unitatea limbei literare pe calea cea pașnică a științelor, să rezulte unitatea noastră națională”.

Același subiect, „Alexandru Roman 1826-1897, Patronul spiritual al Liceului aleșdean”, a fost tratat pe larg cu aspecte mai puțin cunoscute de prof. Șarlota Baican.

Andrei Mureșanu zicea în numele poporului său „jurăm că vom da mâna, să fim pururi frați. A fi unit cu alții înseamnă a privi aceleași stele, a asculta aceleași doine, a vorbi aceeași limbă, a merge prin același labirint, a trece prin aceeași codri, a ofta deodată, a-i zâmbi aceluiași soare, a te odihni în același pământ”. Aceste indubitabile adevăruri au fost reliefate în materialul cu titlul „Literatura, un memento pentru viitor”, scris de prof. Ana Mihaela Cadleț.

Sub titlul „Fructul dragostei este Unirea”, prof Irimescu Livia prezintă sentimentul de dragoste, care leagă oamenii, indiferent de credință, religie, culoarea pielii și cultură, așa cum accentua Sfântul Apostol Pavel în Epistola I către corinteni.

În capitolul de istorie locală parcurgem câteva interesante informații despre istoria C. T. „Alexandru Roman” și evoluția sa în cei 45 de ani de existență, cu transformările și mai ales cu realizările înfăptuite în vasta arie de instrucție și educație. Prof. Melania Joldea reușește să evidențieze cele mai spectaculoase transformări atât în plan material, al dotărilor, cât și spiritual, al performanțelor obținute de colectivul de elevi și cadre didactice, reușind să-și îndeplinească menirea. În aceeași arie tematică se înscrie și rememorarea evenimentului ce a marcat sărbătoarea celor 45 de ani de activitate a C.T Alexandru Roman, sub semnătura prof. Eva Gabriela Szabo Osvath, consilier educativ.

Un loc important în capitolul „Istorie locală”, i s-a rezervat actului artistic. „Datina” o punte peste generații” în care prof. Cristian Strugar, instructor al Ansamblului „Datina”, prezintă istoricul formației și succesele obținute de-a lungul existenței sale. Prof. Angela Ardelean prezintă „Obiceiuri de primăvară” de pe Valea Crișului Repede. Capitolul „Pagini de cultură românească” prezintă portretele a două mari genii a culturii noastre naționale și universale: Constantin Brâncuși, prezentat de prof. Cristina Costolaș și George Enescu prezentat de d-na prof. Corina Ionescu. În același capitol și-a găsit loc și informații despre economia României după 1918, sintetizată de prof. Arion Simona. Capitolul „Educația Altfel” este inaugurat de prof. Vasile Valeria care prezintă succesul Proiectului Erasmus+ „ Drum deschis către o formare profesională de succes”.

O tematică mai puțin dezbătută, dar de mare utilitate în procesul de formare a personalității elevilor, a fost analizată în materialele: „Rolul mentorilor în formarea personalității tinerilor” autor pr. prof. Andrei Gheban și „Cine ar trebui să fie autenticul mentor al generației mele?” sub semnătura prof. Laura Bradea.