Cele mai bune proiecte organizate de profesori în cadrul programelor „Şcoala altfel!” și „Şcoala Verde”, implementate în anul şcolar 2023-2024, au fost premiate la sfârșitul lunii trecute.

Asociaţia pentru Educaţie şi Formare „TopFormalis” din Oradea şi partenerii ei (Inspectoratele Școlare Județene din, Bihor, Bistrița-Năsăud, Sălaj, precum și o serie de unități de învățământ din mai multe județe ale țării) au implementat cea de-a IX-a ediţie a Proiectului „Şcoala altfel – Campionii”. Proiectul a fost inclus în Calendarul Activităților Educative Regionale şi Interjudeţene al Ministerului Educaţiei. Principala activitate a fost reprezentată de organizarea concursului cu acelaşi nume.

Scopul acestuia a fost promovarea modelelor de bună practică în domeniul educației non-formale implementate de școlile din toate județele prin intermediul activităților extracurriculare. Obiectivele concursului au fost: identificarea și diseminarea modelelor de bună practică în domeniul educației non-formale, încurajarea cadrelor didactice care predau în învățământul preuniversitar românesc să realizeze activități extracurriculare de calitate și evaluarea și recompensarea celor mai valoroase asemenea activități extracurriculare identificate ca fiind realizate în școlile din județele ţării.

Au fost înregistrate 30 de activităţi extracurriculare desfăşurate în cadrul Programelor „Şcoala altfel!”, respectiv „Şcoala Verde” implementate în anul şcolar 2023-2024. În urma definitivării procesului de evaluare realizat de o comisie de specialişti din Oradea şi Novaci, județul Gorj (şi în care s-a ţinut cont de aspecte precum originalitatea activităţii, corectitudinea proiectării şi realizării activităţii din punct de vedere metodic, relevanţa documentelor justificative prezentate, impactul asupra grupului-ţintă etc.) au fost acordate premii, constând în carduri-cadou pentru cumpărături on-line în valoare de aproximativ 1600 lei.

Premiul I a fost câștigat de Șipoș Zsófia de la Școala Gimnazială Tășnad, cu proiectul „Școala mutată în pădure”, Premiul II de Carmen Georgescu, Medina Loredana Stanciu, Nicoleta Pescaru și Marilena Uruc de la Liceul Tehnologic Administrativ și de Sevicii „Victor Slăvescu” din Ploiești cu proiectul „Un om sanatos este un om fericit!” iar premiul III de Benedek Iudit de la Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș cu proiectul „Influența factorilor externi asupra fotosintezei”. Mențiune a primit Gina Mariana de la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” din Zalău cu proiectul „Absenteism zero, educație pentru toți” iar premiul local pentru județul Bihor l-a primit Carmen Matei de la Școala Gimnazială nr. 11 Oradea, cu proiectul „Educația pentru sănătate realizată prin excursie ca metodă activ-participativă”.

Decernarea tuturor premiilor a avut loc cu ocazia „Galei Premiilor TopFormalis”, ediţia a IX-a şi a Simpozionului Naţional „Promovarea educaţiei non-formale prin intermediul proiectelor educaţionale şi al activităţilor extracurriculare”, evenimente organizate vineri, 28 iunie, la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Orizont” Oradea, structura Tileagd, respectiv on-line pentru participanții din alte localități.

Coordonatoul proiectului a fost prof. psih. drd. Alin Crețu de la Asociaţia pentru Educaţie şi Formare „TopFormalis” Oradea.