Elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Sântandrei au participat, recent, la Concursul „Fă primul pas spre marea scenă!”, adresat copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani. Utilizatorii Tik Tok îi pot vota pentru premiul de popularitate începând de joi, 2 decembrie. (Vezi Video!)

Participanții au avut de interpretat un fragment din piesa de teatru „Romeo&Julieta”, de William Shakespeare, din celebra scenă „a balconului”. Așa cum este lesne de înțeles, băieții au interpretat rolul lui Romeo, iar fetele, rolul Julietei. Interpretarea rolului a fost înregistrată și transmisă sub forma unui clip video, pe adresa de e-mail fundatiadanvoiculescu@gmail.com.

Vor fi acordate două premii: premiul pentru talent actoricesc și premiul pentru popularitate, ambele fiind recompensate cu câte 500 lei și câte un pachet de cărți, potrivite segmentului de vârstă.

Pentru premiul de popularitate va fi o rundă separată, care constă în postarea tuturor clipurilor video înscrise în concurs pe pagina de Tik Tok a FDVDR, iar clipul video care are cele mai multe like-uri va primi premiul de popularitate.

După ce în perioada 18 octombrie – 30 noiembrie 2021, a avut loc transmiterea clipurilor video, cu interpretările rolului, în perioada 2-17 decembrie, se desfășoară perioada de jurizare și votul, atât pentru premiul decernat de Teatrul Excelsior, cât și pentru premiul de popularitate oferit de FDVDR, ce va fi acordat interpretării care cumulează cele mai multe like-uri pe pagina de Tik Tok a Fundației.

Anunțarea câștigătorilor prin intermediul paginii de Tik Tok a FDVDR se va face în data de 20 decembrie.

 

Un „Romeo și Julieta” contemporan

Andrada Hava, profesor documentarist și consilier educativ la Școala Gimnazială Nr. 1 Sântandrei, cea care a participat cu elevii școlii la concursul organizat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, ne-a declarat următoarele: „Am ales să participăm la concurs cu elevii noștri, care sunt extrem de talentați și dornici de afirmare. Când am diseminat acest concurs la nivel de unitate de învățământ, cei doi protagoniști din videoclipul trimis la concurs de școala noastră au fost cei dintâi care și-au dorit rolurile. Am avut câteva întâlniri cu ei, mai degrabă de brain-storming, unde am trasat un scenariu pentru materialul pe care doream să-l realizam”. 

În cadrul concursului „Fă primul pas spre marea scenă”, elevilor li s-a cerut să interpreteze un monolog din „Romeo și Julieta” (monolog dat de organizatori), filmat și trimis ulterior pentru jurizarea care a debutat joi, 2 decembrie.

„Am cerut acceptul organizatorilor să creăm un spectacol Romeo și Julieta contemporan care, totuși, să păstreze clasica recitare și versurile să rămână neatinse, să decurgă precum monologul clasic, văzut de atât de multe ori pe scenele de teatru sau în ecranizările celebre ale piesei Romeo și Julieta, de W. Shakespeare. După ce am primit acordul organizatorilor de a transpune la prezent acțiunea, împrăcămintea protaginiștilor și decorul, am creat cu ușurință scenografia. Am apelat la susținătorul și ajutorul nostru de nădejde în astfel de proiecte, Cosmin Negruț, care ne-a răspuns prompt și afirmativ că ne va face filmarea și montajul. Știam că, datorită lui, datorită talentului și a viziunii artistice pe care o are, avem toate șansele să fim printre favoriții din concurs. El a fost asul din mâneca noastră... Am pregătit elevii, atât eu, cât și colega mea, doamna profesoară de limba română, Nicoleta Hodiș. Am lucrat și insistat pe partea de dicție, impostație, intonație, mișcare scenică, iar talentul celor doi elevi protagoniști ne-a înlesnit efortul. Ei și-au dorit aceste roluri, s-au transpus fantastic de bine, au interpretat lejer, deloc forțat sau rigid, au venit cu idei de-a lungul zilei de filmare, pe scurt, lor li se datorează toată această realizare...”, a adăugat prof. Andrada Hava.

Utilizatorii Tik Tok îi pot vota pe elevii Școlii Gimnaziale din Sântandrei pentru premiul de popularitate începând de joi, 2 decembrie, pe pagina Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României (FDVDR).