Școli dotate cu măști, dezinfectanți, laptopuri și teste rapide - La școală, ca la spital!
După câteva luni bune de învățământ online în jur de 71 de mii de elevi din Bihor au revenit în clase. În perioada de dinainte de reluarea cursurilor Inspectoratul Școlar Județean Bihor a dotat unitățile cu peste 815 mii de măști, 37 de licee au primit 1.855 de laptopuri, iar prin intermediul DSP Bihor, au fost distribuite 36.179 de teste rapide.
Entuziasmul a fost cuvântul de ordine luni, odată cu reîntoarcerea elevilor la cursuri în format fizic. Din cele 714 școli din Bihor, 449 au început în scenariul verde (36.106 de elevi au reluat cursurile cu prezența în clasă), 239 (printre care și Oradea) în scenariul galben (34.911 de elevi au fost prezenți în clase, 16.291 online) iar 26 în scenariul roșu (621 prezenți în clase, 221 online).
„Școla a început bine, fără incidente. Foarte mult entuziasm și bună dispoziție. Deși scenariul galben este diferit de cel care s-a aplicat în toamnă, eu cred că este mai bine așa. Era dificil să faci cursuri cu 50% din clasă on-line și 50% în bănci”, a spus, pentru Crișana, șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor, Virgil Blage.
În perioada premergătoare reluării cursurilor semestrului al II-lea al anului școlar 2020-2021 IȘJ Bihor a întreprins mai multe acțiuni care au avut ca obiectiv debutul cursurilor în condiții optime.
„Unitățile de învățământ au fost informate în timp util prin toate căile de comunicare disponibile la nivel instituțional cu privire la reglementări, metodologii, ordine, care fac referire la desfășurarea procesului instructiv educativ în contextul situației epidemiologice. S-au transmis clarificări, lămuriri necesare pentru preșcolari, elevi, părinții acestora și nu în ultimul rând cadrelor didactice”, se afirmă într-un comunicat al IȘJ Bihor.
S-au distribuit unităților de învățământ preuniversitar 7.230 de bucăți de dezinfectanți pentru suprafețe, 2.294 bucăți dezinfectanți pentru pardoseli, 3.168 bucăți dezinfectanți pentru mâini și 815.400 măști faciale.
În total s-au achiziționat 2.268.907 bucăți măști faciale, 6.162 bucăți dezinfectanți pentru mâini, 4.666 bucăți dezinfectanți pentru pardoseli, 13.708 bucăți dezinfectanți pentru suprafețe.
„În repartizarea materialelor mai sus amintite s-a avut în vedere gestionarea cu responsabilitate a resurselor existente. Având în vedere că la data distribuirii era imposibil de estimat numărul de elevi care vor frecventa cursurile, s-au distribuit parte din stocul existent, urmând ca restul să fie alocat în urma monitorizării frecvenței la nivelul unităților de învățământ”, se specifică în comunicatul IȘJ.
Unităților de învățământ eligibile în cadrul Proiectului privind Învățământul Secunda r(ROSE), respectiv 37 licee, li s-au distribuit 1.855 de laptopuri.
Scenariile după care funcționează unitățile de învățământ au fost comunicate de CJSU Bihor și țin cont de rata de incidență de la nivelul fiecărei comune sau oraș în care se află unitatea de învățământ. Scenariile sunt revizuibile în funcție de dinamica ratei de incidență. Aspectele particulare legate de organizarea colectivelor, programul școlii, gestionarea procesului instructiv educativ online sau față în față, circuitul elevilor, amenajarea sălilor de cursuri revin ca responsabilitate unităților de învățământ, respectiv consiliilor de administrație ale acestora.
În cursul zilei de luni, 8 februarie, prin intermediul Direcției de Sănătate Publică, s-au repartizat 36.179 teste rapide pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat, respectiv 1.321 pentru unitățile de învățământ privat. Acestea vor fi folosite acolo unde școlile vor constata elevi care au simptome specifice Covid-19 sau pentru a verifica dacă elevii sau profesorii care un intrat în contact cu persoane infectate, s-au îmbolnăvit și ele. Testele nu se pot folosi fără acordul părinților.
Conform IȘJ Bihor, în perioada următoare în școli se vor repartiza mănuși, viziere și halate.
Minciuni. Mergeti la Colegiun National Iosiv Vulcan , cladirea de pe Decebal unde sunt clasele 0-IV sa vedeti ca nu au dezinfectanti, nu au masti, nu au NIMIC. Nu sta nimeni la poarta sa ia temperatura copiilor, nu au cadru medical in permanenta acolo.Nu se respecta orarul de incepere al orelor(unele clase ar trebui sa inceapa la 7.45, altele la 8.00, altele la 8.15), sunt cadre didactice care refuza sa poarte masca. Isi bat joc de copiii nostri si in media se vehiculeaza exact opusul realitatii. Ma gândesc cu groaza ca dacă în Oradea e asa, ce se întâmplă la sate?
Poate nu stiati , dar unele scoli sunt inca in evul mediu. Ca la spital. Intri sanatos si iesi plin de bacterii si congelat. N-au nici macar hartie igienica, sapun, caldura. Cat despre internet, calculatoare... In secolul urmator. Acum nu sunt bani. Dupa noroc sau ... interese. Unele atrag elevi, altele ii alunga.